Aanhoudende droogte hindert inzaai padie
21 Nov 2012, 04:00
foto
LVV onderdirecteur Landbouw, Soeresh Algoe.


De aanhoudende droogte zal ervoor zorgen dat er dit seizoen minder padie ingezaaid zal worden. Ruim 4000 hectare aan de rechteroever van de Nickerierivier zal niet in cultuur gebracht kunnen worden, omdat de boeren afhankelijk zijn van het water van de rivier. De zoutwatergrens dringt binnen en deze boeren zullen dit seizoen dan niet inzaaien.

Dit zegt onderdirecteur Landbouw van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Soeresh Algoe aan Starnieuws. Algoe heeft veldbezoeken afgelegd om na te gaan wat de hindernissen zijn. Twee pompen van Wageningen zijn in werking gesteld. Een derde is kapot. Deze twee pompen kunnen volgens hem de boeren van Wageningen en deels van het Middenstandspolder van irrigatiewater voorzien. Vervelend is volgens Algoe dat heel wat landbouwers de afvoerkleppen van hun rijstarealen open hebben staan. Hierdoor ontsnapt het waardevolle irrigatiewater. Algoe doet een beroep op deze landbouwers om hun afvoerkleppen dicht te houden, zodat het zoetwater niet wordt verspild.

Zich houden aan inzaaiperiode
Ook is vast komen te staan dat van veel boeren hun secundaire lozingen niet opgehaald hebben, waardoor anderen gedupeerd worden. Het water ondervindt hierdoor stagnaties en kan niet alle arealen binnendringen. Toch vraagt Algoe de boeren om zich te houden aan de vastgestelde inzaaiperiode. Indien de boer later zal inzaaien, zal de oogstperiode in de regentijd vallen. Ook is de periode minder gunstig, omdat heel wat ziektes de planten kunnen aantasten. Daarnaast wordt ook veel infrastructuur, waarin veel geïnvesteerd is, kapotgemaakt.

Algoe stelt dat de landbouwers aan de rechteroever van de Nickerierivier alleen geholpen kunnen worden, als er extra infrastructuur aangelegd wordt. Hierover zijn er wel plannen. Ook al zou de derde pomp van Wageningen te werk gesteld worden, zouden de boeren toch geen profijt hiervan hebben. De inzaaiperiode loopt tot 31 december van dit jaar en ving deze op 1 november aan.

Wanita Ramnath

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May