VN geeft Colombia eilandjes en Nicaragua meer zee
20 Nov 2012, 06:00
foto


Het Internationaal Hof van Justitie heeft zich uitgesproken in het geschil tussen Colombia en Nicaragua. Het hof heeft de eilandjes in het Caribisch Gebied toegewezen aan Colombia en heeft daarmee de vordering van Nicaragua afgewezen.

Tegelijkertijd heeft de rechtbank nieuwe de maritieme grenzen bepaald, waarbij het Nicaraguaanse gebied is uitgebreid. De beslissing van het tribunaal geeft Nicaragua potentieel meer toegang tot visgronden en de gerapporteerde onderzeese olie- en gasreserves.

Colombia en Nicaragua leefden al jaren op gespannen voet over hun grensgeschil, waarbij de spanningen periodiek oplaaiden. In zijn uitspraak maandag, zei het Internationaal Gerechtshof, de hoogste rechtbank van de Verenigde Naties, dat de eilandjes van Roncador, Quitasueno, Serrana, Serranilla, Bajo Nuevo, Cayo Bolivar en Alburquerque van Colombia waren.

Billijke oplossing
De rechtbank stelde ook nieuwe grenzen waarbij Colombia de controle krijgt over het water en de zeebodem rond de eilanden en eilandgebieden. Maar de nieuwe demarcatielijn geeft Nicaragua ook meer zeegebied. "De rechtbank stemt ermee in dat het bereiken van een billijke oplossing een lijn van afbakening vereist, zodat de partijen hun maritieme rechten behouden op een voor beide partijen evenwichtige wijze," zei voorzitter van de rechtbank, Peter Tomka.

De langlopende zaak lag vanaf 2001, toen Nicaragua voor het eerst zijn vordering indiende, bij het Internationaal Gerechtshof. Maar het geschil gaat veel verder terug. De concurrerende claims dateren uit de beginjaren van de 19de eeuw, toen de landen van Latijns-Amerika onafhankelijk werden van Spanje. Nicaragua en Colombia ondertekenden in 1928 een verdrag ondertekend om de grens en de soevereiniteit van de eilanden in het Caribisch Gebied af te wikkelen.

Maar in 1980 vernietigde de Sandinistische regering van Nicaragua eenzijdig de overeenkomst, met het argument dat deze werd ondertekend onder druk van de VS. Het Internationaal Tribunaal oordeelde in 2007 dat het verdrag geldig was en dat de soevereiniteit van de drie eilanden, San Andres, Providencia en Santa Catalina, aan Colombia toebehoorden.

De archipel ligt ongeveer 775 kilometer van de Colombiaanse kust en 230 kilometer van Nicaragua. De uitspraak van het hof is bindend en heeft geen invloed op de maritieme grenzen van Costa Rica en Honduras.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May