Coronie moet op lijst van de toerist komen
19 Nov 2012, 04:00
foto
Dáyen Perk en Pinelli Ngwete poseren in een Coroniaanse achtertuin. (Foto: Edward Troon)


Coronie is algemeen bekend als het ‘kokosdistrict’ en ook als ‘land van water, melk en honing’. Hiermee het district toeristisch promoten is geen eenvoudige zaak. Het is nodig een logo, merk en slagzin te creëren, waardoor Coronie op de ‘must do list’ van de toerist wordt geplaatst. Volgens Dáyen Perk en Pinelli Ngwete, studenten aan de Suriname Institute of Management Studies (SIMS), zijn voldoende ingrediënten aanwezig om voor het district een herkenbare identiteit te ontwerpen.

Ngwete legt aan Starnieuws uit dat Coronie in een riante positie verkeert, omdat er nog geen noemenswaardige toeristische activiteit aanwezig is. “Het district leent zich uitstekend voor de combinatie van agro- en ecotoerisme. Niet dat andere vormen van toerisme niet kunnen, maar vanuit de bestaande situatie is het gemakkelijker om te beginnen.” Ecotoerisme richt zich voornamelijk op natuurbehoud met de focus op financieel voordeel voor de lokale bevolking. De mensen kunnen door ecotoerisme voldoende geld genereren, zodat zij niet vanuit economische nood de natuur kapot maken. Ecotoeristische plannen of programma’s moeten erop gericht zijn, dat de lokale bevolking zoveel mogelijk direct financieel voordeel heeft.

Agro-toerisme ontwikkelen
“Agro-toerisme is een vrij nieuw concept en is in Suriname nog niet zo bekend en ontwikkeld”, zegt Perk. Het is een brede sector en bestaat uit verschillende thema’s. Alles wat met landbouw te maken heeft, alle activiteiten die ermee in relatie staan, kunnen tot een toeristische worden gemaakt. De focus is om een interactief met de agrariër bezig te zijn. Zij geeft het volgende voorbeeld: “In bijna elke achtertuin in Coronie zijn fruitbomen of kippen, doksen, pluimvee, koeien. Als je een huisje opzet voor gasten om een paar avonden te logeren, kunnen ze meehelpen met planten, oogsten of dieren verzorgen. Dat is al een vorm van agro-toerisme”.

Perk en Ngwete lopen vanaf september stage in Coronie en doen tevens onderzoek naar de mogelijkheden voor, respectievelijk agro- en ecotoerisme. Samen met districtscommissaris Harold Sijlbing hebben zij, als onderdeel van de stage, recentelijk de ‘Toerisme Awareness Week Coronie’ georganiseerd. Het doel van deze week is geweest om in de eerste plaats de Coroniaanse gemeenschap, speciaal de jongeren, zo breed mogelijk te informeren en bewust te maken over de toerismemogelijkheden in het district. Uit de resultaten van de hieraan verbonden opstelwedstrijd blijkt het doel ruimschoots te zijn gehaald.

Edward Troon
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May