Wereld spreekt zich uit over Gaza-conflict
19 Nov 2012, 01:00
foto
Een Palestijnse man zit midden in het puin van zijn kapot gebombardeerde woning (Foto: Reuters)


Een hoge Israëlische functionaris is in Caïro, Egypte, aangekomen voor besprekingen over een eventuele staakt-het-vuren in het conflict tussen Israël en Gaza. De Egyptische president Mohammed Mursi zegt dat een Israëlisch grondoffensief “ernstige gevolgen” zal hebben en dat Egypte “dat nooit zal accepteren, evenals de vrije wereld.”

De Arabische Liga, die in een spoedzitting bijeen is in Caïro, stuurt dinsdag een delegatie van ministers van Buitenlandse zaken naar Gaza. Intussen heeft Groot-Brittannië Israël gewaarschuwd dat een invasie van de Gazastrook het land veel internationale steun en sympathie zal kosten. In een verklaring aan de Israëlische regering heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague, gezegd dat het tijdens een grondoorlog veel moeilijker te voorkomen is dat er burgerslachtoffers vallen. Ook zou een grote militaire operatie het conflict alleen maar verlengen. “De Britse regering is zeer bezorgd over de situatie rondom de Gazastrook.”

En terwijl Hague Hamas oproept om te stoppen met de raketbeschietingen, heeft de Amerikaanse president Barack Obama gezegt dat hij “volledig’ achter het recht van Israël staat om zichzelf te verdedigen. “Er is geen land op aarde dat het zou tolereren als het raketten op zijn burgers regent.”

Beschietingen stoppen
Volgens de Britse minister is Hamas de huidige escalatie begonnen en is het voor een staakt-het vuren nodig dat de beschietingen stoppen. Ook president Obama zegt dat het noodzakelijk is dat Hamas stopt met het afschieten van projectielen vanuit Gaza zodat besprekingen over een wapenstilstand kunnen doorgaan.

“Israël heeft het volste recht om te verwachten dat er geen raketten worden afgevuurd op zijn grondgebied,” zegt Obama. Hij hoopt dat het militaire geweld in het gebied niet toeneemt. “Als dat kan worden bereikt zonder verhoging van de militaire activiteiten in Gaza, dan is dat te prefereren. Dat is niet alleen beter voor de bevolking van Gaza, maar ook voor de Israëliërs.”

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties gaat vandaag naar Egypte om te praten met president Mursi. Volgens Mursi zijn er enkele aanwijzingen voor een wapenstilstand. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zou al hebben aangegeven voor een staakt-het-vuren te zijn als Hamas de raketaanvallen op zijn land staakt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May