Column: De wraak van de Taliban
19 Nov 2012, 14:00
foto


Ik smul van de Amerikaanse pers. Een heerlijk schandaal heeft zich aangediend en het is allemaal de schuld van de Taliban.

Een generaal die het Amerikaanse leger leidde in Afganistan, David Petraeus, is ten val gebracht door de Taliban. Petraeus was de hoogste baas geworden van de CIA, de Amerikaanse inlichtingendienst. Het verhaal leest als een ondeugende schelmenroman. De generaal is een held in Amerika.

Hij raakte twee keer ernstig gewond. De eerste keer was in 1991. Bij een schietoefening struikelde een soldaat en schoot hem per ongeluk in de borst. In 2000 ging hij parachute springen, maar hij opende zijn parachute te laat, waardoor hij hard viel en zijn bekken brak.
OK, het zijn geen oorlogshandelingen, maar hij is wel gewond geraakt. En dat telt.

Petraeus heeft een geweldige carrière gemaakt in het leger en eindigde als de hoogste baas van de CIA. In Afganistan moet een Taliban leider gedacht hebben: “Hm, hoe maken we hem kapot.”
Het antwoord was snel gevonden: “We zetten seks in.”
Dus kwam helemaal uit het niets een witte vrouw van 40 jaar, niet moeders mooiste, maar wel beschikbaar en uitdagend, op het pad van Petraeus. Haar naam is Paula Broadwell (Surinamers kunnen aardige verdraaiingen geven aan de voornaam). Zij presenteerde zich als een biograaf en ijdel als Petraeus is, dacht hij: “Ja kom, schrijf een biografie over me en dan gaan we nog samen leuke dingen doen.”

Die leuke dingen zijn intussen bekend. Paula liep veelvuldig in en uit het kantoor van David en iedereen in zijn omgeving verbaasde zich over het feit dat de hoogste baas van de CIA zo gemakkelijk toegang gaf aan een onbekende vrouw. Maar omdat ze geen hoofddoek droeg, verdween de argwaan.
Maar in Afganistan zijn ze niet dom, dus kwamen ze met Jill Kelley op de proppen. Jill is al jaren een huisvriend van de familie Petraeus. Paula werd jaloers op die vriendschap en begon emails te sturen naar Jill met bedreigingen van een onbekende afzender. En hier greep de verbindingsofficier van de Taliban uit Afganistan in. Jill kreeg de instructie: breng die emails naar de FBI. Dus zond Jill de bedreiging naar de FBI die erachter kwam dat ze afkomstig waren van het kantoor van David. En de FBI zag tot haar schrik dat de hoogste baas van een CIA een verhouding had met een getrouwde vrouw. Alle horrorbeelden uit de koude oorlog kwamen naar boven. Toentertijd zette de Russische KGB vrouwelijke spionnen in om de topfiguren in Amerika te chanteren.

We moeten niet verbaasd kijken als Jill en Paula volgend jaar stilletjes met een boerka in Afganistan opduiken. De lange arm van de Taliban reikt ver.

Goed, misschien is dit ver gezocht, maar zoek maar een verklaring voor waarom Petraeus en andere witte mannen in de top van de Amerikaanse samenleving steeds maar vreemd gaan. Ik denk dat het te maken heeft met slavernij. Zoals bekend wordt het huidige gedrag van zwarte mannen teruggevoerd naar slavernij. Zwarte mannen gaan vreemd omdat ze tijdens slavernij geen vaste relaties mochten ontwikkelen met zwarte vrouwen. Mijn theorie is dat witte mannen vreemd gaan omdat ze tijdens slavernij steeds met hun tengels aan vreemde zwarte vrouwen zaten en dat is in hun genen gaan zitten. En die aangeleerde reflex wordt nu op vreemde witte vrouwen toegepast. Dat lijkt me een ijzersterke theorie, net als de theorie over de zwarte man.

Dat de theorie van de zwarte man niet klopt blijkt wel uit het feit dat de hoogste baas van Amerika, een zwarte man, het toonbeeld is van braafheid. Hij vertelt in het openbaar dat hij van zijn vrouw houdt. Hij heeft iedere maand een date met zijn vrouw in een openbaar restaurant. Hij knuffelt haar in het openbaar.
En de witte man? Die zegt in het geheim aan zijn buitenvrouw(en) dat hij van haar houdt. Hij heeft geheime dates op geheime locaties. Hij knuffelt haar in het geheim.
Er moet vast een verband zijn met slavernij.

Alle gekheid op een stokje. Degene met wie ik het meeste te doen heb in deze affaire is Holly Petraeus, de gemoedelijke vrouw van David. Ze oogt als een lieve moeder. Hoe zal zij zich voelen na 38 jaar huwelijk? Het lijkt mij dat haar wereld in elkaar is gestort. Geen enkele vrouw zou graag in haar schoenen willen staan.

Sandew Hira
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May