Iamgold heeft 10 megawatt extra energie nodig
17 Nov 2012, 01:00
foto
Het energie schakelstation van de verwerkingsfabriek Iamgold Rosebel Gold Mines. Hier komt de elektriciteit vanuit Afobaka de fabriek binnen. (Foto: Edward Troon)


“Iamgold/Rosebel Gold Mines heeft in de komende periode ongeveer 10 megawatt extra energie nodig om een jaarlijkse goudproductie van 400.000 ounces in stand te houden”, zegt Sharmila Jadnanansing aan Starnieuws. Zij is Director Legal & Corporate Affairs van de Canadese goudmaatschappij en legt uit dat meer energie nodig is om het edelmetaal te halen uit hard gesteente, dat nu gemijnd wordt in tegenstelling tot de zachte rots van vroeger.

Jadnanansing vertelt dat meer dan een half miljard Amerikaanse dollars wordt geïnvesteerd in de periode 2012-2016. De investeringen zijn besteed aan vrachtwagens met een capaciteit van 150 ton en die 2,4 miljoen USD per stuk kosten. De goud houdende rots wordt momenteel vermalen in twee kogelmolens. Een derde kogelmolen is nu in aanbouw en moet het harde gesteente vergruizen. Dit is onder andere de oorzaak van de verhoging van de energie consumptie van 23 naar 33 megawatt. Het Canadese bedrijf betaalt tussen de 18 en 19 dollarcent per kilowattuur. Voor het hele jaar 2011 heeft het bedrijf een energierekening van 34 miljoen USD betaald, terwijl in de eerste drie kwartalen van 2012 al 30 miljoen USD aan energie is verbruikt.

Vooruitgang in onderhandeling
Iamgold Corporation heeft op 13 november het financiële verslag over het derde kwartaal van 2012 gepubliceerd. Naast de vermelding van de investeringen van Iamgold/Rosebel Gold Mines, is ook aangegeven dat er onderhandeld wordt met de Surinaamse regering voor verdere uitbreiding van de mijn. Er wordt volgens de moedermaatschappij vooruitgang geboekt. In het verslag is de volgende alinea opgenomen: In December 2011, IAMGOLD announced an initial agreement with the Surinamese government on the terms and conditions related to further expansion at Rosebel. The Company is making good progress towards reaching a definitive agreement, which will include attractively priced power to support incremental capacity. The next step will be to complete a concept study to further define the expansion potential of bringing in the satellite resources.

President Desi Bouterse deelde in De Nationale Assemblee woensdag mee dat nog vóór kerst de overeenkomsten met Iamgold en Newmont gesloten zullen worden. Volgens hem zal Suriname een gouden kerst tegemoet gaan. Er wordt de laatste hand gelegd aan de onderhandelingen. Tijdens een mediatrip vrijdag op Rosebel Gold Mines, wilde Jananansing geen mededelingen doen over de onderhandelingen, waar zij deel van uitmaakt.

Edward Troon
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May