Werkbezoek versterkt stedenband Leuven en district Para
17 Nov 2012, 06:00
foto
Een werknemer van de stadsdienst Financiën in Leuven laat aan de gasten zien zien hoe de boekhouding wordt gedaan.


De stedenband tussen het district Para en de stad Leuven in België wordt versterkt door het werkbezoek van twee topfunctionarissen uit Para aan Leuven. Het gaat om Jean King, districtsadministrateur van Para en Iwan Dobai, van de afdeling Districtsinkomsten en -uitgaven van het ministerie van Regionale Ontwikkeling, die momenteel in België zijn. King is binnen het districtscommissariaat van Para het aanspreekpunt voor alle stedenbandactiviteiten.

De stedenband voor ontwikkelingssamenwerking tussen Leuven en het district Para is in 2010 afgesloten en heeft tot doel de bestuurlijke organisatie van beide plaatselijke overheden te versterken door een uitwisseling over financiën en planning. De delegatie blijft tot 23 november in België. Voor de verdere uitwisseling binnen de directie Financiën staat de tweede opleiding ‘resultaatgericht financieel management’ op het programma, alsook dialoogmomenten met de KU Leuven en de Leuvense Derdewereldraad.

Kennis en ervaring uitwisselen
Na afloop van de missie zal de uitgewisselde kennis en ervaring zowel in Leuven als in Para en Paramaribo gedeeld worden met anderen van de overheid en het middenveld. Volgens Mohamed Ridouani, een hoge functionaris van Personeelszaken, Onderwijs, Duurzame ontwikkeling en Diversiteit in de stad Leuven, is de context van Para en Leuven verschillend, maar zijn beide besturen hoofdzakelijk met dezelfde zaken bezig.

“Tijdens de door Leuven aangeboden externe opleiding krijgen de gasten concepten en methoden aangereikt om kosten met resultaten te verbinden. Tijdens de lesdagen wordt de theorie aangevuld met praktijkvoorbeelden, maar het is vooral tijdens de week op de directie Financiën dat zowel kennis als ervaring uitgewisseld kunnen worden. De bezoekers krijgen uitleg, lopen mee en brengen hun kant van het verhaal. Daar steken Leuvense medewerkers dan weer dingen van op”, zegt Ridouani .

Meer werkbezoeken
Als dit model van uitwisseling na evaluatie blijkt te werken, zullen er meer werkbezoeken volgen. “Bij een stedenband is het de bedoeling dat beide partijen er beter van worden, en daarvoor moet je elkaar regelmatig ontmoeten. Een thema waar we alvast aan denken is openbare reinheid. Met de uitwerking zijn we al bezig”, verklaart Ridouani.

King zegt dat deze uitwisseling op bestuurlijk gebied ten voordele van beide partners is. “Door deel te nemen aan de open opleiding ´resultaat gericht financieel management´ kan er getracht worden het beleid van het district positief te beïnvloeden naar de verantwoordelijke autoriteiten.” Dobai heeft bij het uitwisselen van informatie geconstateerd dat alle ambtenaren van de dienst Financiën in België hbo’ers zijn. Hij hoopt de leiding van het ministerie daarom zover te krijgen dat zij academici dan wel hoogopgeleiden aantrekt voor de afdelingen Districtsfinanciën en -planning op de commissariaten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May