Verklaring John Nay nog altijd standpunt VS over amnestiewet
16 Nov 2012, 18:30
foto


De verklaring die oud-ambassadeur John Nay van de Verenigde Staten van Amerika op 5 april van dit jaar heeft gegeven, verwoordt nog altijd het standpunt van Amerika over de aangepaste amnestiewet in Suriname. Dit zegt de nieuwe VS-ambassadeur Jay Anania tijdens een ontmoeting met journalisten vandaag op de Amerikaanse ambassade.

Het standpunt opnieuw verwoorden wil de nieuwe ambassadeur niet. Volgens hem blijft het een gevoelige kwestie. Over het felle standpunt en de maatregelen die Nederland toen heeft genomen tegen Suriname, zegt Anania: “De VS heeft zijn eigen standpunt en zal geen oordeel vellen over dat van Nederland, dat is hun eigen verantwoordelijkheid”.

Vriendschappelijke relatie
Anania heeft vandaag in zijn eerste optreden als ambassadeur aangegeven dat de VS vast van plan is de vriendschappelijke relatie met Suriname voort te zetten. Amerika zal zich ervan weerhouden zich te mengen in de interne aangelegenheden van het land, maar heeft wel in zijn vaandel dat hij voorstander is van respect voor de rechtsstaat, goede democratische structuren en behoorlijk bestuur.

De ambassadeur zegt over de amnestiewet de mediaberichten gelezen te hebben en begrijpt dat het niet precies duidelijk is welke invloed deze wet zal hebben op de rechtsstaat. Ook weet hij dat vanuit de oppositie erg is geageerd tegen deze wet. “Het is een belangrijke kwestie waarover ambassadeur Nay op een juiste manier het standpunt van de VS heeft verwoord”, zegt hij.

Respect rechtsstaat fundamenteel
Nay heeft in april een verklaring afgelegd over de aanname van de amnestiewet. De VS gelooft dat respect voor de rechtsstaat en de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht fundamentele pijlers zijn van elke democratie en dat gerechtelijke procedures vrij moeten zijn van inmenging.

Nay merkte ook op dat hoewel het juiste proces is gevolgd om zowel verantwoordelijkheidsplicht als verzoening te garanderen, de VS het belang van verantwoordelijkheidsplicht voor schending in het verleden, ongeacht vermeende daders, moet onderstrepen. De verklaring van Nay eindigde met het uitspreken van een bemoediging dat de aanname van de amnestiewet de voortzetting van het 8-decemberproces niet zal belemmeren en het ongehinderd zal doorgaan in overeenstemming met de beginselen van rechterlijke onafhankelijkheid.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May