Staatsolie 'rijdt' op E15
16 Nov 2012, 17:00
foto


Twintig auto’s doen mee aan het testprogramma van Staatsolie Maatschappij Suriname voor haar E15 gasoline. Het bedrijf is gisteren begonnen om zijn product E15 gasoline voor personenauto’s onder specifieke Surinaamse condities te testen.

Het testprogramma duurt vijf maanden. In de eerste maand zullen de testauto’s op normale unleaded gasoline (E0) rijden. Van elk voertuig zullen in deze periode de basisgegevens worden verzameld. Vanaf half december zullen de testvoertuigen dan ongeveer vier maanden alleen rijden op E15 gasoline. De producent zal dan data verzamelen over de weg-en rijcondities, het klimaat, de automerken, -bouwjaren en –types. Eveneens zal worden bijgehouden het brandstofverbruik, de uitstoot, motorprestaties, rijeigenschappen en comptabiliteit van onderdelen.

E15 gasoline is een mengsel van 15% ethanol (alcohol) en 85% ongelode (unleaded) gasoline. Staatsolie wil met dit testprogramma op termijn milieuvriendelijke (‘groene’) en relatief duurzamere brandstof introduceren. Tegelijkertijd dient het programma als een demonstratie. In verschillende landen wordt er al gereden op diverse ethanol-gasolinemengsels. De Verenigde Staten van Amerika heeft E10 en E15, Brazilië E20 en E25 en Colombia en Jamaica E10. Jamaica is trouwens het eerste Caribische land dat wettelijk heeft vastgelegd dat alle gasoline 10% ethanol moet bevatten.

Ethanol/gasoline mengsels zijn kostenbesparend en hebben een positief effect op het milieu. Ethanol, dat wordt gehaald uit suikerriet, verminderd de koolgas-uitstoot. Staatsolie rekent erop om met het ingebruik nemen van zijn nieuwe raffinaderij, waar vanaf eind 2014 gasoline zal worden geproduceerd, zijn E15-product direct te introduceren.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May