Geen duidelijkheid gekomen over uitgaven kabinet president
16 Nov 2012, 02:00
foto
Voor het bepantseren van het presidentieel paleis is ruim SRD 10 miljoen uitgetrokken.


Na heftige discussies en overtuigd van dat comptabele zaken bij het kabinet van de president anders geregeld moeten worden, hebben 28 leden van de coalitie de aanvullende begroting van Binnenlandse Zaken goedgekeurd. Harish Monorath (Nieuw Suriname), Carl Breeveld van DOE en het Nieuw Front stemden tegen (12 stemmen). SRD 71.851.000 mag voor dit jaar extra besteed worden. Hiervan is SRD 5.5 miljoen bestemd voor de organisatie van de ACP/EU vergadering en de rest gaat naar uitgaven van het kabinet van de president.

Minister Soewarto Moestadja maakte in De Nationale Assemblee duidelijk dat Binnenlandse Zaken slechts verantwoordelijk is voor de administratieve gang van zaken bij het kabinet van de president. Dit is ook het geval bij de vicepresident, raad van ministers en diverse organen van de staat, waaronder ook de uitgaven van De Nationale Assemblee. Moestadja legde uit dat hij de uitgaven van het kabinet niet kan beoordelen op doelmatigheid en rechtmatigheid. "Dat is de verantwoordelijkheid van de president", zei hij.

Serieus meenemen
De Nieuw Front en DOE-fractie wezen erop dat er geen antwoord is gekomen vanuit de regering over de besteding van de bedragen. Ruth Wijdenbosch van de Nieuw Front fractie wilde dat president Desi Bouterse naar de vergadering moest komen om uitleg te geven. Hiertoe werden er geen acties ondernomen. Over het loskoppelen van de SRD 5.5 miljoen voor de organisatie van de ACP/EU vergadering van de andere uitgaven, zei assembleevoorzitter Jennifer Simons dat het technisch niet mogelijk was. Het ging om een suppletoire begroting van Binnenlandse Zaken.

Vicepresident Robert Ameerali beloofde dat hij het voorstel gedaan door André Misiekaba namens de coalitie over het financieel onderbrengen van units van het kabinet van de president bij diverse ministeries, serieus mee zal nemen. Hij zal dit bespreken met de president en de regering. Ook Ameerali ging niet in op de besteding van de bedragen die opgebracht zijn door het kabinet van de president. Er zijn diverse bedragen genoemd, maar uiteindelijk bleek het te gaan om SRD 71.850.000.

Veilig stellen ACP/EU
Simons liet duidelijk blijken dat het bij haar ging om het veilig stellen van de ACP/EU conferentie. Daarover was er consensus in het parlement. In een huishoudelijke vergadering hadden alle leden hier goedkeuring aan gegeven. De verrassing was dat de uitgaven van het kabinet van de president ook geplaatst werden op de aanvullende begroting die nodig was voor de organisatie van de ACP/EU conferentie. Assembleelid en ex-president Ronald Venetiaan zei dat er paardje gereden is op het parlement.

De coalitie heeft voorgesteld dat in de begroting van 2013 de zaken al comptabel anders geregeld moeten worden. Misikaba legde uit dat het gaat om bescherming van het ambt van de president. Hij kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor alle uitgaven die gedaan worden door de vele mensen die thuishoren bij de verschillende units van het kabinet van de president. De begrotingsbehandeling van de ministeries begint vrijdagmorgen om 9 uur en duurt tot 20.00 uur 's avonds.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May