Venetiaan: Kabinet president rijdt paardje op DNA
15 Nov 2012, 19:00
foto
Assembleelid en ex-president Ronald Venetiaan


Parlementariër tevens ex-president Ronald Venetiaan (Nieuw Front/NPS) en ook de rest van zijn fractie vinden dat de discussie over meer geld voor het kabinet van president Desi Bouterse en middelen voor de organisatie van de ACP/EU meeting, moeten worden gescheiden. “Ik vind dat het kabinet van de president paardje rijdt op De Nationale Assemblee”, zegt Venetiaan.

De regering heeft voor het ministerie van Binnenlandse Zaken een extra SRD 90 miljoen gevraagd. Daarvan is SRD 5,5 miljoen bestemd voor de organisatie van de ACP/EU vergadering. De rest is voor het kabinet van Bouterse.

Vreemde gedachte
Venetiaan vindt dat er een diepgaande discussie gehouden moet worden over de extra gelden van de president en in welke mate die realistisch zijn. Hij wijst het parlement erop dat bij het kabinet van de president er een totaal nieuwe en vreemde gedachte is hoe om te gaan met gelden van het land. Dat haalt hij uit een resolutie van het kabinet Bouterse die geslagen is op 23 mei 2011.

In die resolutie waar Venetiaan uit citeert, staat “dat de regering flexibel moet zijn en van dag tot dag moet kunnen inspelen, maar daarvoor de nodige handvatten moet hebben”. Venetiaan vindt dat deze kwestie en de vraag naar meer geld voor het kabinet van de president tijdens de begrotingsbehandeling besproken moeten worden.

Over de extra SRD 5,5 miljoen voor de ACP/EU vergadering later deze maand in Paramaribo zijn alle 51 parlementariërs het over eens. Echter is die extra SRD 5,5 miljoen gekoppeld aan de suppletoire begroting van Binnenlandse Zaken waarin ook de extra gelden worden gevraagd voor het kabinet van de president.

Geen scheiding
Waarnemend fractievoorzitter van de Mega Combinatie, André Misikaba, verzet zich tegen het scheiden van deze twee zaken. Hij vindt dat het hier gaat om een normale aangepaste begroting van Binnenlandse Zaken. “We gaan ook van andere ministeries aangepaste begrotingen krijgen”, zegt hij. Ook de overige coalitieleden willen de aanvullende begroting normaal behandelen. Ronnie Brunswijk (fractievoorzitter A Combinatie) wijst erop dat veiligheid geld kost. Hoewel de coalitie units wil weghalen bij het kabinet, vindt ze dat de suppletoire begroting normaal behandeld moet worden. De oppositie eist dat diepgaand over de uitgaven op het kabinet van de president wordt gesproken.

Venetiaan zegt dat er een totaal andere denkwijze is op het kabinet van de president over hoe om te gaan met gelden van de staat. In de resolutie wordt onder andere gesproken over speciale fondsen voor het kabinet van de president. Ook staat in de resolutie dat hedendaagse management van overheden niet meer gebonden is aan standaarden maar wordt bepaald door flexibiliteit. Rabin Parmessar (Mega Combinatie/NDP) zegt dat de regering eerlijk is door precies aan te geven wat de kosten zijn op het kabinet van de president. Hij wijst er op dat deze kosten ook werden gemaakt door het kabinet Venetiaan, maar dat er werd geschoven met kosten. Hij vindt het ver gaan dat de oppositie de veiligheidsbevoegdheden van de president in het openbaar wil bespreken. Dit moet achter gesloten deuren eerst aan de orde komen, want het zijn strategische zaken, merkt Parmessar op.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May