Eerste dag Srefidensi sportbeurs trekt veel bezoekers
15 Nov 2012, 12:00
foto
Op de sportbeurs wordt ook aandacht besteed aan diabetes.


Honderden enthousiaste jongeren namen deel aan diverse takken van sport en activiteiten bij de vierde Srefidensi sportbeurs. Dit keer heeft de organisatie gemeend er een stuk gezondheid aan toe te voegen waardoor het de sport, recreatie en gezondheidsbeurs heet. Wat altijd storend is, is als standhouders nog niet klaar zijn met de inrichting van hun stand terwijl velen al aanwezig zijn en de opening aanvangt. Als ze niet op komen dagen is dat nog erger want dan ontstaan lege ruimten.

Bij de eerste ochtend, waar de schoolkinderen gebracht werden, was het toch wel opvallend dat het gros van de bezoekers niet in sportkleding was. Bij navraag aan diverse begeleiders kwamen antwoorden als:”We wisten niet dat het een sportbeurs was” tot “het schoolhoofd heeft mij niet gezegd dat we in sportkleding moesten komen”.

Begeleiders doen vaak niet mee
Net als vorig jaar schijnen de begeleidende leerkrachten niet van plan te zijn om ook gewoon actief mee te doen met de leerlingen. Ze blijven meestal wel in de buurt als het om de onderbouw gaat maar als je hen vroeg waarom ze niet gewoon net als de leerlingen meededen, dan zag je al aan hun lichaamsexpressie dat ze er niet zoveel zin in hadden.

Aangezien het ook Wereld Diabetes Dag was, werden er ballonnen opgelaten ter ondersteuning daarvan. Het is al sinds 1996 zo, dat hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer 1 zijn in Suriname en het is inmiddels bekend, dat de risicofactoren o.a. overgewicht en onvoldoende beweging zijn.

Voeding
Voor wat betreft het aanbod op het gebied van beweging was er een scala van organisaties te vinden die van rollerskaten tot touwtje springen aanboden. Jongens hoeven meestal niet lang na te denken op de vraag wat voor vorm van lichaamsbeweging ze uitoefenen maar bij de meisjes is dat anders. Velen doen niets en naarmate ze ouder worden is dat bijna de norm! Op het gebied van voeding daarentegen, was het teleurstellend wat er te vinden was op deze beurs. De kantine had eten dat voornamelijk gebakken was zoals bami en patat frites. In de middag was er een hoekje te vinden waar er twee diëtisten zaten maar er waren geen aankondigingen om mensen dat mee te delen en de uitgestalde producten zagen er onaantrekkelijk uit. Het was jammer dat deze voorlichters overdag niet erbij konden zijn.

Indien het ministerie van Sport- en Jeugdzaken het principe van ‘Sports for all’ belangrijk vindt, dan hoort daar eenieder bij, dus ook mensen met een beperking. Het was echter onduidelijk of de leerlingen van scholen en instellingen afkomstig van speciaal en buitengewoon onderwijs uitgenodigd waren. Ook die kunnen hart- en vaatziekten krijgen! Het thema ‘sport en bewegen voor welvaart en welzijn’ behoort immers voor eenieder te gelden.

Tanya Frijmersum
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May