Energieproject TapaJai geen korte termijn oplossing
15 Nov 2012, 03:30
foto
Met het TapaJai waterkrachtproject wordt de oppervlakte van het Stuwmeer ruim 250 kilometer groter.


Het project Tapajay is volgens president Desi Bouterse geen optie voor de behoefte aan energie op korte termijn. Tegen eind 2014 zal met alle economische investeringen een extra energiebehoefte zijn van ruim 100 megawatt.

In plaats van TapaJai ziet de regering liever dat gewerkt wordt aan twee andere alternatieven. Eén is het plan van Staatsolie waarbij al gewerkt wordt aan het opwekken van 2 x 17 megawatt. Het andere is de discussie voor het opwekken van 63 megawatt. Bouterse zei woensdag in De Nationale Assemblee dat gezien de dringende behoefte aan energie de optie van Staatsolie beter uitkomt. Daar zou reeds infrastructuur aanwezig zijn en zou het, het beste zijn 63 megawatt aan het plan van Staatsolie te koppelen.

Extra investering
Het koppelen van het 63 megawatt project zal US$ 43 miljoen kosten omdat gewerkt moet worden aan extra infrastructuur om de elektriciteit door te geleiden naar de Energie Bedrijven Suriname (EBS). Daarbij is het probleem dat een groot deel van het distributienet vernieuwd moet worden. Het TapaJai project zal ruim zeven jaar in beslag nemen om uitgevoerd te worden. Bouterse betoogde dat energie en ontwikkeling hand in hand gaan en daarom dit project geen optie is op korte termijn.

Het TapaJai project is hoofdzakelijk een omleiding van de Tapanahonyrivier en de Jaikreek naar het Stuwmeer. Bouterse deelde mee dat dit project zeven fasen telt. De regering ziet niet af van dit project. Op lange termijn lijkt dat wel een goede optie te zijn voor het energievraagstuk. Er zijn echter enkele belangrijke problemen die spelen. Ten eerste zijn de binnenlandbewoners die direct getroffen gaan worden door de werkzaamheden bij dit project niet goed geïnformeerd en zijn dan ook tegen de uitvoering ervan. Het tweede probleem is dat met de omleiding van de TapaJai en de Jaikreek, naar het Stuwmeer, volgens het Brokopondo akkoord de energie in beheer zal staan van de Suralco en die de elektriciteit aan de staat zal verkopen. Ten derde moet er ook nog met de Franse buren worden gesproken over dit project. Gezien de milieueffecten moeten ook zij gekend worden in dit project. Bouterse gaf te kennen niet voor deze optie te willen gaan omdat de energiebehoefte op korte termijn hiermee niet wordt opgelost.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May