Geen duidelijkheid over 2100 ha grond aan NV Manhona
15 Nov 2012, 05:00
foto


Het is assembleelid Asiskumar Gajadien (Nieuw Front/VHP) niet gelukt om duidelijkheid te krijgen van president Desi Bouterse over 2100 ha grond die tijdens de vorige regeerperiode is toegewezen aan NV Manhona. Het gaat om gronden die zijn uitgegeven voor landbouwdoeleinden. Ook op vragen over stichting Dikin kreeg hij geen antwoord. Deze stichtingen zijn gelieerd aan Pertjajah Luhur (PL).

De meeste van de terreinen zijn verdeeld over de districten Saramacca, Nickerie, Wanica en Commewijne. De lappen grond zijn uitgegeven rond de verkiezingen van mei 2010. Uit de administratie van de Kamer van Koophandel en Fabrieken blijkt dat de zoon van PL-voorzitter Paul Somohardjo, Bronto, een keer als president-commissaris en dan weer als directeur geregistreerd staat. Hij bezit de Nederlandse nationaliteit. De gronden staan op naam van onder andere Vanessa Moesliman.

Status
Deze gronden waren eerder in de publiciteit gekomen. President Bouterse heeft procureur-generaal Soebhas Punwasi een dossier overhandigd over gronden die verstrekt zijn om een onderzoek te plegen naar de rechtmatigheid ervan. Gajadien wil van de regering weten wat de status nu is van deze 2100 ha grond.

Aan Starnieuws zegt hij dat de meeste van deze gronden zijn doorverkocht. Uit het dossier dat de parlementariër heeft, blijkt dat de gronden zijn uitgegeven voor landbouwdoeleinden. Dat de terreinen binnen enkele maanden zijn doorverkocht, is volgens de wet het speculeren met gronden, die door de overheid voor een bepaald doel zijn afgegeven.

Niet volgens de wet gehandeld
Waar Manhona al in 2008 voor meer dan 500 hectaren heeft gekregen, kreeg de NV, tussen mei en juli 2010 nog eens enorme hoeveelheden domeingrond. Gajadien wil ook weten wat de status is van gronden die zijn uitgegeven aan stichting Dikin.

Gajadien toont met stukken aan dat de meeste van de gronden zijn uitgeven aan dezelfde NV die onder twee namen opereert, Manhona en Mahona. Bij de KKF bestaat de naam Mahona niet, wel Manhona, maar hebben steeds dezelfde personen beide stichtingen vertegenwoordigd. De meeste gronden zijn niet zoals in de beschikking staat, binnen een jaar in cultuur gebracht.
De president zei dat hij al die duizenden stichtingen die er zijn, niet kent. Hij verwees naar de begrotingsbehandeling wanneer het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer aan de beurt komt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May