Open dag moet kennis over diabetes vergroten
14 Nov 2012, 20:30
foto
Er waren veel bezoekers op de open dag over diabetes van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. (Foto: Raoul Lith)


“We willen de gemeenschap alert(er) maken over diabetes en het gevaar dat dreigt achter deze ziekte. Er melden zich steeds meer mensen die aan diabetes lijden op de poliklinieken. Het bewustzijn van de gemeenschap hierover moet groter worden”. Zo verklaart Johana Nelom, coördinator de open dag van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) de doelstelling van de activiteit.

De open dag is ook georganiseerd in verband met Wereld Diabetesdag. Verschillende personen konden hun bloeddruk laten meten en hun bloedsuiker (glucose) laten prikken.Er was veel informatie beschikbaar over suikerziekte en een diëtiste gaf uitleg over een gezond voedingspatroon.

Informatie is belangrijk
Door preventief informatie te geven op verschillende forums, moet getracht worden om het aantal gevallen van diabetes te minimaliseren, zegt Nelom. De 36-jarige Jerry Wirjo is twee jaar geleden erachter gekomen dat hij aan diabetes lijdt. Dat was een schok voor hem. “Ik ben slank, dus ik dacht: mij kan niets gebeuren. Niets is minder waar”, zegt hij. “Ik vind zo een dag heel belangrijk, vooral jongeren moeten zich laten informeren over diabetes.”

Diabetes mellitus kan verschillende oorzaken hebben. De ziekte kan familiair (erfelijk) zijn, maar ook langdurige ziekte, stress en overgewicht kunnen leiden tot diabetes. Door te letten op de voeding, regelmatig te bewegen, niet te roken en alcoholgebruik te vermijden, kan men de kans op het krijgen van de ziekte verkleinen.

Raoul Lith
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May