Bouterse verdedigt enorme verdiensten ordening goudsector
14 Nov 2012, 16:00
foto
Het Merian-gebied in oost-Suriname is ontruimd door de commissie Ordening Goudsector. (Foto: Edward Troon)


President Desi Bouterse verdedigde vandaag in De Nationale Assemblee, de verdiensten van de commissie Ordening Goudsector. Hij legde uit waarom deze actie van de regering noodzakelijk was. Ruim 3000 kleine goudzoekers die al dan niet illegaal opereerden, hebben een andere locatie gekregen om toch nog aan gouddelving te doen.

Door de commissie Ordening Goudsector is meer dan 50.000 vierkante kilometer bezocht en geordend, het wettig gezag is hersteld. Volgens Bouterse heeft door de ordening de staat enorme financiële inkomsten veilig gesteld. Het zou om meer dan SRD 1 miljard gaan die uit de sector gehaald zal worden door nieuwe investeringen die worden gesloten met de goudbedrijven Newmont en Iamgold.

Niet alleen verdienen
“We koesteren de ordening en de inkomsten, maar verzetten ons ertegen dat het alleen om verdienen gaat”, zei het staatshoofd, vandaag bij de beantwoording van vragen tijdens de algemene politieke beschouwing in het parlement. “Verdienen gaat niet ten koste van alles. We hebben afspraken met internationale maatschappijen die we moeten nakomen en is de ordening veel meer”, zei Bouterse.

Volgens de president heeft de regering alles ingezet om de ordening succesvol te laten zijn. Er is een goed beeld gekregen van hoe de sector eruit ziet maar ook wie de verschillende actoren zijn. Hij verzekert dat de middelen die besteed zijn, (eerder werd bekend dat de ordening iets meer dan SRD 10 miljoen heeft gekost) juist zijn toegepast.

Chaos
Bouterse zei, reagerend op vragen van de Nieuw Front oppositie, dat er twee jaar terug niet gesproken kon worden van een goudsector omdat er geen wettig gezag aanwezig was in de goudvelden. Die delen van het land konden niet eens worden bezocht, omdat er een zeker mate van criminaliteit aanwezig was. Dat kwam door de maatregelen die in het buurland Frans-Guyana zijn genomen tegen illegale gouddelvers, die dan in de goudvelden van Suriname een veilig onderkomen vonden. Volgens Bouterse werden er toen ook nog hand- en spandiensten verleend om die illegalen criminelen ongestraft te laten vrij lopen.

Bouterse benadrukte dat de commissie Ordening Goudsector geen andere bevoegdheden heeft dan de ordening. De commissie mag en heft ook geen belastingen. Zij verleent ook geen concessierechten en is ook niet bevoegd deze in te trekken. Hij deelde het parlement mee dat de regering binnenkort een goudwet zal indienen bij het college waar ook deze verantwoordelijkheden duidelijk zijn omschreven. Bouterse deelde mee dat de akkoorden met Newmont en Iamgold nog vóór de kerst getekend zullen worden. "Wij gaan een gouden kerst tegemoet", merkte het staatshoofd op.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May