Govardhan Puja: verering van de natuur
14 Nov 2012, 15:00
foto
Pandits zijn bezig met de yagya. Vandaag is het hoogtepunt, de Govardhan puja.


Al dagen is het een komen en gaan bij de Shri Sanatan Dharm Parshad Suriname (SSDPS). Wie binnenloopt kan de berg van zand en klei niet missen. Deze creatie moet de berg Govardhan voorstellen. Vandaag is het climax van de dagenlange yagya (gebedsdienst), Govardhan Puja, die morgen wordt afgesloten. Shri Krishna heeft de verering van deze berg in zijn jeugd geïntroduceerd. De Govardhan Puja geeft de verering van de natuur in haar volledige schoonheid aan.

Ashwin Soeknandan, algemeen secretaris van de SSDPS, zegt dat de organisatie heel tevreden is met de opkomst en de hulp van een ieder om deze yagja tot een succes te maken. “Wij hopen dat wij geslaagd zijn in onze opzet,” zegt hij aan Starnieuws. Een ieder is van harte welkom om met speciale gebeden en offers voor de heilige Govardhan berg, het hoogtepunt van de yagya mee te maken. Dagelijks worden er 1008 diyas aangemaakt in de vorm van het svastika-teken, dat de nationale welvaart en het welzijn symboliseert in het licht van gezondheid.

Twintig pandits zijn tegelijk bezig met de yagya die wordt gehouden bij de Shri Trilokeshwar mandir te Garnizoenspad, nabij Upkar. Zondag is er gebeden voor de Dhanvatari Deva (God van Geneeskracht), zoals deze voorkomt in alle natuurgenezingsprocessen waaronder planten, water, licht en geuren. De dag van Yam devta (God van de Dood) is maandag herdacht. Er is gebeden opdat niemand onnatuurlijk overlijdt en zeker niet door suïcide. Voor de Godin van welvaart, rijkdom, gezondheid en succes, Lakshmi mata, is gisteren niet alleen bij de SSDPS maar bij de Hindoes wereldwijd gebeden.

Ook vandaag kunnen de bezoekers van de yagya zoetigheden, prasad, fruit, melk en yoghurt meenemen om te offeren, zegt Soeknandan. “Bloemen, pipal-, bilva-, tulsi- en neembladeren mag ook een ieder meenemen voor de offerandes.” Morgen, de afsluiting van de yagya wordt gewijd aan Bhratri Duj, de dag waarop broers naar hun zussen gaan en hen zegenen. De yagya wordt tussen 09.00 en 12.00 uur afgesloten.

De SSDP is een jonge, vrijwilligersorganisatie in Suriname, waar vele pandits en andere vrijwilligers zijn aangesloten om de idealen, normen, waarden en filosofie van de Sanatan Dharma in deze plurale maatschappij, nationaal en internationaal te waarborgen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May