Tjon Jaw Chong: Carifesta XI-logo is samenraapsel
15 Nov 2012, 07:00
foto


Het Carifesta XI-logo voor 2013 is niet meer dan een samenraapsel van het logo van Carifesta VIII (Suriname 2003) en Carifesta X (Guyana 2008). Een ‘ieder’ die een beetje weet heeft van vorm en kleur zou het kunnen ‘ontwerpen’, zegt kunstenaar Patrick Tjon Jaw Chong aan Starnieuws. Hij heeft het logo voor de in 2003 in Suriname gehouden Carifesta VIII ontworpen.

“Als artiest heb ik gemengde gevoelens over het huidig ontwerp...het is niet meer dan een grove aanfluiting en een ‘aanslag’ op het intellect van de Surinaamse gemeenschap,” uit de verbolgen kunstenaar zich. “De ontwerper(s) zijn hiermee afgegaan en moest(en) beter weten dat voor de hand liggende oplossingen/ontwerpen als te zijn een 'nieuw ontwerp' worden terugvertaald naar plagiaat.” Tjon Jaw Chong veegt de opmerkingen van de ‘ontwerper’ van het logo voor Carifesta XI over het te laat betrekken en het korte tijdsbestek van de tafel. “Als ontwerper zou je in elk geval zo secuur mogelijk te werk moeten gaan. Als dit logo is ontworpen dan is de volgende vraag waar is het professionalisme en de beroepsethiek dan van de ontwerper?”

Ook de Stichting Cultuureducatie heeft zich uitgesproken over het ‘nieuwe’ logo. In een brief aan Iwan Graanoogst, voorzitter van de Carifesta Host committee in Suriname, vraagt de stichting om een prijsvraag - zoals dat is gebeurd met het Carifesta-lied – uit te schrijven voor het ontwerpen van een nieuw logo voor Carifesta 2013. “Het logo van mevrouw Henna Brunings verwijst te veel naar bestaande logo’s en dit kan worden uitgelegd als plagiaat,” stelt de stichting. Times of Suriname had in zijn commentaar van 30 oktober ‘We kunnen toch beter’ al kritiek geuit op het logo. “We doen daarom een dringend beroep op u om de inhoud (van het commentaar van Times of Suriname) in serieuze overweging te nemen,” gaat de stichting verder in haar brief.

Protest aantekenen
Kunstenaar Tjon Jaw Chong wijst erop dat het Caricom-secretariaat de uiteindelijke verantwoordelijke is voor Carifesta. “Dus die wordt nu op de hoogte gesteld van dit voorval alsook zal protest worden aangetekend tegen het ontwerp Carifesta XI. Het logo zoals gepresenteerd voor Carifesta XI zou moeten worden ingetrokken/nietig moeten worden verklaren,” zegt hij onverbiddelijk.

Ook de Stichting Cultuureducatie wijst naar het gebeuren in 2003 toen Suriname voor het eerst het Carifesta-festival had georganiseerd. “Wij zijn ook bekend met het besluit van de Caricom over het logo 2003 van de Carifesta in ons land, toen de regering nadrukkelijk het Javaanse element in het logo wilde hebben. Wij zijn er nu huiverig voor dat ons logo van 2013 met zoveel namaak, nota bene ook gehaald uit het logo van Carifesta X van ons buurland Guyana in 2008, de Caricom niet zal bevallen”, memoreert de stichting het voorval negen jaar geleden.

Kunstenaar Tjon Jaw Chong zegt nadrukkelijk dat een onafhankelijke jury
die ‘weet van zaken heeft’ de eventuele logo-prijsvraag moet beoordelen. “Het Caricom-secretariaat moet op de hoogte gesteld worden zodat de neutraliteit/het vertrouwen blijft bestaan.” Maar, voegt hij eraan toe, er is een Carifesta Host Committee in Suriname die de verantwoordelijkheid draagt voor alle activiteiten voor Carifesta XI.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May