Diabetespatiënten worden steeds jonger
14 Nov 2012, 04:00
foto


Personen met diabetes worden steeds jonger. Wereldwijd zijn hierover nog geen duidelijke statistieken gepresenteerd, omdat er onvoldoende controle plaatsvindt bij deze groep. Dit zegt de Business Unit Manager van het Medisch Laboratorium, Kiran Sewgobind. Het is een probleem dat zich wereldwijd voordoet. Jongeren laten zich niet gemakkelijk prikken en hebben geen serieuze focus op de ziekte.

Het is om die reden dat de acties en activiteiten van gezondheidscentra over de wereld zich nu steeds meer gaan richten op jongeren bij de preventieve aanpak van diabetes. Daarbij zal voornamelijk het belang van beweging worden aangegeven. Via rondleidingen wil MyLab jongeren informatie geven over het op na houden van een goede leefstijl. Het ontstaan van diabetes op jonge leeftijd wordt in de medische wereld gecategoriseerd onder type 1 DM, terwijl het ontstaan van de ziekte op oudere leeftijd valt onder type 2 DM. Om een grote groep personen te kunnen screenen op hun gezondheid, wordt van 14 tot en 21 november een diabetescampagne gehouden op alle 43 prikpunten van MyLab. Dit in het kader van Wereld Diabetesdag.

Hypertentie
Behalve tijdens de campagne, kunnen personen voor het meten van hun bloedsuikergehalte en bloeddruk ook op andere dagen bij de prikpunten terecht. Volgens RGD-arts Eric Cronie gaan diabetes en hypertentie vaak hand in hand. Het zijn die afwijkingen die leiden tot vernauwingen van bloedvaten, waarbij tenen en zelfs benen geamputeerd moeten worden of erger nog, dat de mensen hun leven verliezen. “En dat is eigenlijk wat de diabeet moet gaan begrijpen. Men moet gaan begrijpen dat ze zich strak aan hun dieet en medicatie moeten houden, zodra ze erachter komen dat ze diabeet zijn.”

Sewgobind zegt dat het belangrijk is om gerichte adviezen en informatie te geven aan patiënten. Volgens Wandy Soemodihardjo, manager van het nieuwe gezondheidscentrum DiaBetre, zal daarom ook het accent worden gelegd op het belang van informatie, beweging en voeding. Anders dan gisteren vermeld, heeft naar schatting 10% van de Surinaamse bevolking (ongeveer 50.000 personen) diabetes mellitus. Van dit aantal is 12000 insuline-afhankelijk.

Gezond leven
Waar artsen en gezondheidswerkers zich nog altijd druk over maken is het leefpatroon van mensen. “In Suriname is er geen balans in wat we eten en de mate van beweging,” zegt Sewgobind. Cronie drukt zich scherper uit: “Driekwart van de Surinaamse bewoners beweegt weinig. Degene die overgewicht hebben, lopen eerder het risico om op een latere leeftijd diabetes te ontwikkelen. We eten teveel vet en bewegen te weinig.”
Mensen moeten hun best doen om een gezond leefpatroon op na te houden, vindt de arts. Zodra ze niets merken, gaan ze door met een verkeerd leefpatroon, totdat de ziekte bij toeval wordt ontdekt.

In bepaalde families komt diabetes vaker voor van generatie op generatie. Degenen die al suikerziekte hebben, moeten leren om de verantwoordelijkheid van de ziekte op zich te nemen. “Want”, zegt Cronie, “eenmaal diabeet, tot de dood diabeet.”
Hij vindt het een ramp dat er elk jaar zo een 100 patiënten bijkomen. “Als ik zelf op mijn eigen praktijk kijk, dan zie je zeker twee nieuwe gevallen per maand bijkomen. Dit is veel voor een overheidspoli en dan is het aantal meldingen op de andere poli’s niet bij gerekend.”
Voor Sewgobind blijft het een feit dat verkeerde voeding en leefstijl oorzaken zijn van onder andere suikerziekte.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May