Ingezonden: Ajinomoto leidt tot overgewicht: onzin!
14 Nov 2012, 02:00
foto


In een bericht van 13 november onder de kop 'Suriname telt ruim 12000 diabetespatiënten' staan meerdere onjuistheden.
Allereerst wordt in een bericht van de dag tevoren, door de arts Liesbeth Berggraaf, het aantal van 50 000 diabetespatiënten in ons land genoemd. De arts, noch de diëtiste, Wandy Somodihardjo, geven aan waar de genoemde getallen op gebaseerd zijn.

Ernstiger is, dat er valse informatie wordt verstrekt m.b.t. het ontstaan van overgewicht en adipositas. Zo wordt de bewering gedaan dat mensen die buitenshuis eten, veel meer vet, zout en ajinomoto binnen krijgen. Er is geen onderzoek gedaan naar deze ingrediënten in de voeding van Surinaamse gezinnen, noch van zelf bereid voedsel, noch van eten buitenshuis!

Het meest ernstige is dat andere dan de werkelijke oorzaak van vetzucht als boosdoeners worden aangewezen! Ajinomoto is een handelsnaam van natriumglutamaat, het natriumzout van het aminozuur, glutaminezuur. Het is een stof die wetenschappelijk zeer uitgebreid onderzocht is. Nimmer werd een causaal verband aangetoond tussen de consumptie van deze smaakmaker en welke ziekte of aandoening dan ook, dus ook niet van overgewicht!

Elders in de wereld zou een schadeclaim de diëtist en mogelijk ook het medium dat het bericht verspreidde, boven het hoofd hangen. Vetsin is ook een bekende merknaam van natriumglutamaat.

Gezondheidswerkers behoren slechts wetenschappelijk bewezen feiten aan patiënten en het grote publiek voor te houden.


Frank Bueno de Mesquita


Naschrift: In het bericht van diabetes patiënten had moeten staan 12000 insuline-afhankelijke diabetespatiënten... red Starnieuws
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May