CBvS: Productie van rijst met 4% afgenomen; export gestegen
13 Nov 2012, 20:00
foto


De productie van rijst nam naar schatting met 4% af in de eerste helft van dit jaar. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) zegt in haar eerste publicatie van de halfjaarcijfers dat de afname kan worden verklaard door hogere productiekosten voor meststoffen en chemicaliën. Ook een verslechterende infrastructuur en watertekorten tijdens de inzaaiperiode in november en december 2011 zijn hier debet aan.

In combinatie met een daling van 4% in de verkoopprijs voor boeren, nam de productiewaarde met ongeveer 7% af, van SRD 114,1 miljoen tot SRD 105,3 miljoen. "Ondanks de lagere productie steeg het exportvolume in de eerste helft van 2011 met 2012 met 28%, hetgeen hogere exportopbrengsten dan in het eerste helft van 2011 tot gevolg had. De binnenlandse verkoop van rijst daalde in deze periode met 13%, wat lijkt gecompenseerd te zijn met invoer en vervangende producten", zegt de CBvS in het halfjaar rapport.

De bank meldt dat voorafgaand aan de inzaaiperiode de regering een akkoord sloot met Venezuela voor de levering van grote hoeveelheden meststoffen om de productiekosten te drukken. Ook met India is er een overeenkomst voor een lening van US$ 30 miljoen voor rehabilitatie en uitbreiding van de fysieke infrastructuur van de rijstsector.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May