Suriname telt ruim 12000 insuline-afhankelijke diabetespatiënten
13 Nov 2012, 11:00
foto


Suriname telt naar schatting 12000 insuline-afhankelijke diabetici. Dit aantal groeit jaarlijks. Een relatief groot deel is tiener. De stijging van het aantal diabetespatiënten is onder meer te wijten aan het feit, dat Surinamers in de afgelopen jaren een zeer ongezonde eetcultuur hebben ontwikkeld, zegt diëtiste Wandy Soemodihardjo.

“Dat zien we al bij onze kinderen. Lekker was het altijd al, maar in de afgelopen tien jaren is onze portie groter geworden, maar we zijn ook vaker buiten gaan eten in plaats van thuis.”
Mensen die thuis eten, weten over het algemeen wat ze eten. Maar degenen die veel buitenshuis eten, krijgen veel meer vet, zout en ajinomoto binnen. Uit onderzoek blijkt dat ajinomoto leidt tot overgewicht. Bovendien werkt het verslavend. “En daar maken we veel gebruik van, als smaakmaker. Het resultaat is meer lekker eten, meer buiten eten, en dat leidt tot overgewicht. Wat weer een risicofactor is voor diabetes, hart- en vaatziekten en noem maar op.”

Opening nieuw centrum
Soemodihardjo is naast diëtiste ook manager van DiaBetre, een nieuw centrum voor diabetespatiënten dat woensdag wordt geopend. DiaBetre is gevestigd aan de Tourtonnelaan 46. De opening wordt verricht door minister Michel Blokland van Volksgezondheid, die daarmee het initiatief voor een dergelijk centrum toejuicht. Diabeten kunnen er terecht voor begeleiding en ondersteuning.

Het nieuwe gezondheidscentrum wil vooral aandacht schenken aan de minder draagkrachtige binnen de samenleving. Uiteindelijk moet overal in Suriname een DiaBetre-centrum worden opgezet, zodat diabetespatiënten landelijk kunnen worden begeleid en ondersteund. “We werken er hard aan om de gezondheidzorg in Suriname, samen met ander actoren, op een beter niveau te brengen,” zegt de manager. Het ministerie van Volksgezondheid heeft een gezondheidsplan gepresenteerd om onder andere chronische, niet-overdraagbare aandoeningen op alle fronten aan te pakken, niet alleen curatief, maar ook preventief. Alle organisaties moeten zich gaan bundelen en deze boodschap uitdragen: een keuze maak je zelf. “Maar iemand gaat de keuze niet kunnen maken als hij of zij niet weet, dat wat je doet on the long run schadelijk is voor jezelf. Met DiaBetre willen we ons steentje bijdragen aan die bewustwording,” zegt Soemodihardjo.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May