Gat tussen waar- en niet waargemaakte beloftes regering
13 Nov 2012, 03:00
foto


De regering kan volgens de BEP-fractie weinig ‘zegeningen’ tellen over de afgelopen ruim 2,5 jaar dat het aan de macht is. Fractievoorzitter Ronny Asabina zei maandag bij de algemene politieke beschouwing in het parlement, dat er een enorm gat is tussen de waar- en niet waargemaakte beloftes van de regering.

Asabina zegt dat met nog 30 dagen het eerste jaar van actie, zoals door president Bouterse was aangekondigd, al bijna is verstreken. Volgens hem zijn de ‘verdiensten’ van de regering, dat het decentralisatieproces nog steeds niet goed van de grond is gekomen, er zijn geen bestemmingsplannen en de beloofde 3000 woningen voor dit actie jaar, zijn weggebleven. Bij deze opsomming hoort volgens Asabina vooral dat de werkloosheid schrikbarend is, geen goed jeugdbeleid, het ondernemerschap niet wordt gestimuleerd en de ordening van de goudsector te wensen over laat.

Beloften niet waargemaakt
Asabina noemt bij de ‘zegeningen’ van de regering ook nog dat het grondenrechtenvraagstuk nog steeds niet is opgelost, het sociaal zekerheidstelsel nauwelijks van de grond is gekomen, er niet is gewerkt aan een ontslagwet en er nog altijd geen minimumloon is ingesteld. Dat Suriname volgens de president Desi Bouterse de voedselschuur van de Caribische regio zou worden, is niets van te merken. Asabina somde nog tal van sectoren op, waar aanpak en groei is beloofd, maar nu al gezegd kan worden dat die beloftes niet zijn nagekomen. De doelen voor 2012 zijn niet gehaald.

Asabina concludeert dat na bestudering van verslagen waaronder die goede score op economische indicatoren zich moet vertalen in een betere levensstandaard en meer respect voor burgerrechten, met name mensenrechten en participatie. Hij vraagt zich af of de regering zich niet meer moet focussen op meerdere en moderne indicatoren met het oog op het meten van sociale en economische vooruitgang, mensenrechten, het niveau van burgerparticipatie en veiligheid, goed bestuur, technologische ontwikkelingen, klimaatverandering en beheer van grondstoffen.

Geen meetinstrumenten
De BEP-topper zegt een vertrouwensindex te missen die onder andere aantoont op welke wijze en in welke mate de gemiddelde burger profiteert van de welvaartsstijging, die met de mond beleden worden. “Beschikken wij over info op welke wijze en in welke mate de economische groei ertoe leidt dat de armoede vermindert”, vraagt hij.

Het is niet bekend met hoeveel percentage het zogenoemde netto vermogen, de bezittingen en aanspraken van de huishoudens verminderd met de schulden ten opzichte van het bruto binnenlands product. Het is niet bekend of de jonge huishoudens vooruit zijn gegaan. Het is eveneens niet bekend met hoeveel procent de huizenprijzen zijn afgenomen. Ook ontbreken volgens Asabina de cijfers die kunnen aantonen met hoeveel procent de prijs van het openbaar vervoer is afgenomen, met hoeveel procent brandstof naar beneden is bijgesteld en hoeveel banen in de particuliere sector zijn gecreëerd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May