Berggraaf benadrukt samenbundeling bij diabetesbeurs
12 Nov 2012, 08:00
foto
Een seniore burger wordt gewogen op de Diabetes beurs. (Foto: René Gompers)


Liesbeth Berggraaf, voorzitter van de Stichting Diabetes Educatie Suriname, heeft bij de diabetesbeurs de nadruk gelegd op ‘samenbundeling’. Aan Starnieuws vertelt zij dat veel organisaties zich bezighouden met diabetes en andere chronische ziekten, maar dat door samenbundeling de zorg veel beter kan worden. Door het grote aanbod is de zorg versnipperd, vindt Berggraaf.

Vijftien organisaties hebben meegedaan aan de diabetesbeurs die gisteren is gehouden. Ook is er een lezing gehouden over deze ziekte. “Het aantal diabeten blijft wereldwijd stijgen, steeds meer jonge mensen hebben deze ziekte en diabetes zorgt voor meer complicaties nu. We moeten proberen om het te voorkomen. Er wordt nog teveel geamputeerd, dat voorkomen kan worden’, merkt de voorzitter op.

Internist Marja van Eer heeft een onderzoek naar diabeten gedaan in Suriname. Berggraaf vertelt dat er naar schatting 12 tot 14% van de Surinaamse bevolking lijdt aan deze ziekte. Dit komt neer op ongeveer 50.000 diabeten. Zorgwekkend is volgens Berggraaf dat meer dan de helft ermee rondloopt en zich niet eens heeft aangemeld. Overgewicht is één van de oorzaken van deze ziekte.

Berggraaf is tevreden over de opkomst bij de beurs. De media heeft een belangrijke rol te vervullen, zegt ze. De media moet volgens haar de gemeenschap regelmatig hierover informeren, omdat de media mensen sterk kan beïnvloeden. Het leven van een diabeet is niet gemakkelijk, maar door informatie en voorlichting kan het een stukje vergemakkelijkt worden, meent Berggraaf.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May