Obama wint in Florida
10 Nov 2012, 16:30
foto


Vier dagen na de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten van Amerika, is president Barack Obama uitgeroepen tot de winnaar in ‘swing state’ Florida. Zijn totale electorale stemmen komt daarmee op 332 tegen 206 voor zijn Republikeinse uitdager Mitt Romney.

Florida was de laatste staat waar de uitkomst nog niet bekend was, omdat de stembiljetten in drie provincies nog niet waren geteld. Hoewel de Democratische partij donderdag al de overwinning claimde in Florida, is zojuist de officiële uitslag bekendgemaakt. De Republikeinen hadden stilzwijgend hun nederlaag al toegegeven.

Met de overwinning in Florida, heeft Obama in alle ‘swing states’ met uitzondering van Noord-Carolina gewonnen, waar hij in 2008 nipt won. Florida was in 2000 na de presidentsverkiezingen het toneel van conflicten over het tellen van de stemmen. De Hoge Raad besliste uiteindelijk George W. Bush tot de winnaar.

De vertraging van het tellen van stemmen in Florida, heeft dit jaar geen invloed gehad op de nationale uitslag. De bezorgdheid is wel geuit dat een deel van de problemen van 2000, na twaalf jaar nog niet zijn opgelost.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May