Bendestrijd Brazilië kost opnieuw 13 levens
12 Nov 2012, 01:00
foto
Er zijn al meer dan 90 politieagenten gedood bij botsingen tussen bendes en de politie.


Bij de recentste botsingen tussen politie en bendes in de grootste stad van Brazilië, Sao Paulo, zijn tenminste dertien mensen omgekomen. In de laatste twee weken zijn meer dan 130 personen omgekomen bij conflicten tussen de politie en de bende die bekend staat als de Eerste commando van de hoofdstad (PCC).

De autoriteiten veronderstellen dat veel aanvallen op politiefunctionarissen worden geregeld vanuit de gevangenis door gevangen bendeleden. Een groep officieren van justitie heeft inmiddels gevraagd om PCC-leiders naar andere gevangenissen te verplaatsen.

Ze zeggen dat de gevangenissen van Sao Paulo niet de capaciteit hebben om dergelijke gevaarlijke gevangenen te isoleren. Ze vragen dat de gevangen PCC-bazen worden overgebracht naar federale gevangenissen. Maar de kwestie ligt gevoelig.

Leiding vanuit gevang
De laatste keer dat ze probeerden om gevangen bendeleiders te verplaatsen, in 2006, ontketende de PCC een golf van geweld en rellen die leidde tot de dood van bijna 500 mensen.

Sommige van de armere wijken van Sao Paulo bleven gesloten en sluiten vervroegd vanaf het conflict tussen de politie en de PCC is geëscaleerd. Er zijn ook bussen verbrand en is het transport ontwricht. Bij het geweld donderdag zijn negen mensen gedood in een vijf uur durende strijd. Een hoge officier van justitie vertelt dat hij gelooft dat burgers uit wraak worden gedood door enkele agenten.

Sinds het begin van dit jaar zijn meer dan 90 politieagenten gedood in de stad. Eerder in de week onthulde de overheid plannen om de situatie aan te pakken. Zo zou er een nieuwe politie-instelling komen en wordt de veiligheid en bewaking van havens, luchthavens en snelwegen die worden gebruikt om drugs te smokkelen in de stad opgevoerd.

Federale gevangenissen
De gouverneur van Sao Paulo, Geraldo Alckmin, zei dat gevangenen die ervan worden verdacht aanvallen op politieagenten voor te bereiden, zullen worden overgeplaatst naar maximaal beveiligde federale gevangenissen, van waar zij niet in staat zijn te communiceren met hun huurmoordenaars.

De autoriteiten vinden dat, zelfs in de gevangenis, de bendeleiders in staat zijn hun leden te controleren, waarbij bevelen worden gegeven via mobiele telefoons. Vanachter de tralies worden richtlijnen gegeven voor de drugsverkoop, de aankoop van wapens en het vermoorden van zowel rivaliserende bendeleden als veiligheidsagenten.

De man die wordt beschouwd als de PCC- leider, Marcos Herbas Camacho, ook wel bekend als Marcola, en tientallen andere criminelen die deel uitmaken van het commando-netwerk, zitten momenteel in gevangenissen in de staat Sao Paulo.
Inmiddels hebben de autoriteiten één van de ‘kleine’ PCC-leiders overgebracht naar een gevangenis in het noorden van Brazilië. Naar verwachting zullen achttien andere bendeleden deze maand worden overgedragen aan andere gevangenissen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May