St. Vincentius Ziekenhuis verricht unieke ooroperatie
10 Nov 2012, 06:00
foto


In het St. Vincentius ziekenhuis zal op woensdag 14 november een unieke ooroperatie uitgevoerd worden. Professor Wilko Grolman van het Universitair Medisch Centrum van Utrecht in Nederland komt speciaal over naar Suriname om deze zogeheten BAHA operatie te verrichten bij de 14-jarige Amar met een ernstige gehoorbeperking. BAHA staat voor Bone Anchored Hearing Aid. Dit meldt algemeen directeur Manoj Hindori.

Ongeveer vier jaar geleden bleek bij de screening door KNO artsen uit Nederland van een grote populatie kinderen in kindertehuizen in Suriname, dat Amar geboren is met slechts heel kleine oorschelpen, waarbij de gehoorgangen bleken te ontbreken. Er was geen toegang tot het trommelvlies en het middenoor. Deze afwijking veroorzaakt bij hem een gehoorverlies van wel 70%. Het is een zeldzame afwijking die 1 op de 200.000 mensen treft. Bij nader onderzoek bleek Amar wel te beschikken over goede binnenoren en daar waren de KNO artsen blij mee.
Dan rest de vraag: hoe kan het geluid naar die binnenoren worden gebracht, zodat hij toch weer normaal kan horen? Daartoe is de BAHA operatie het meest effectief. Achter het oor wordt een gaatje geboord in het bot en in dat gaatje wordt een schroef gedraaid, die er daarna door de huid een beetje uitsteekt. Aan die schroef wordt een hoortoestel bevestigd en als dit hoortoestel geluid krijgt, wordt dit omgezet in een trilling en die trilling wordt waargenomen door het binnenoor van de jongen. Hierdoor zal Amar weer een heel stuk beter kunnen horen.

Niet veel expertise
Aangezien deze aandoening vrijwel niet voorkomt in Suriname is er hier niet veel expertise om dit te verhelpen. In Nederland is Grolman een van de weinige hoogleraren die zich hierop gespecialiseerd heeft. Op verzoek van Stichting Blaka Rosoe, die ook de screening van de oren van kinderen in tehuizen in Suriname had bekostigd, komt professor Grolman voor een week naar Suriname. De volledige kosten van de operatie bij Amar, alsmede de kosten van de overtocht van professor Grolman, neemt de Stichting Blaka Rosoe voor haar rekening.

Dankzij de hulp en medewerking van velen zal op woensdag 14 november eindelijk de dag aanbreken dat de kwaliteit van leven van deze jongen, na zoveel jaren, aanzienlijk zal toenemen. Henk Rutten, secretaris/penningmeester van de Stichting Blaka Rosoe, is heel blij dat het binnenkort zo ver is. “Wij hebben dit jongetje en zijn moeder vier jaar geleden beloofd dat wij alles in het werk stellen om hem te helpen. Ik ben ontzettend blij en dankbaar dat hij nu wordt geholpen. Zonder de hulp van de donateurs, de medewerking van Pieter Goderie, KNO arts en medisch adviseur van onze stichting, van KNO arts Errol Jessurun, van kinderarts Rika Morpurgo en van Algemeen Directeur van het Sint Vincentius Ziekenhuis, Manodj Hindori, was dit onmogelijk geweest”, zegt Henk Rutten. Op 15 november mag Amar alweer naar huis , met een verbeterd gehoor.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May