Divali-licht wordt vanavond door alle culturen aangestoken
10 Nov 2012, 08:00
foto


Hindustanen, Javanen, Creolen, Chinezen, Marrons, Moslims, Indianen en alle andere groepen in Suriname, mogen vandaag op hun eigen culturele wijze het Divali-licht aansteken. Het ‘lichtjesfeest’ van de Hindoes, krijgt langzamerhand een meer nationaal karakter.

Omstreeks zeven uur vanavond wordt de lont in de reuzendia op het Onafhankelijkheidsplein aangestoken. Daarna wordt in verschillende culturele optredens de betekenis van Divali uitgebeeld en uitgelegd. De centrale boodschap van licht, met daarin liefde en eenheid, als overwinning op alles wat duister en kwaad is, zet de toon culturele activiteiten tot 13 november.

Verwacht duizenden
Voorzitter Ashwin Adhin van de Culturele Unie Suriname (CUS) en zijn team hebben vrijdagavond tot laat de laatste hand gelegd aan de voorbereidingen voor de start van het lichtjesfeest. De organisatie heeft gezorgd voor een metalen reuzendia. Verschillende podia zijn opgezet en gedecoreerd. Het Onafhankelijkheidsplein is omgebouwd tot een Divali dorp waarin alle culturen die in Suriname te vinden zijn thuishoren.

De CUS verwacht dan ook dat vanavond duizenden Surinamers aanwezig zullen zijn in het Divalidorp op het Onafhankelijkheidsplein. Het thema is dit jaar simpelweg ’Licht’, met als permanent uitgangspunt ‘Eenheid, voorspoed en solidariteit voor de Surinaamse natie’. President Desi Bouterse zal na de uitbeelding van de betekenis van licht door de culturele groepen, zijn Divali boodschap uitspreken. De CUS zal dit jaar een nieuw Logo onthullen in het Divalidorp.

Optocht
De avond begint met het verwelkomen van de verschillende groepen die in optocht vanuit vijf locaties naar het Onafhankelijkheidplein trekken. De optochten vertrekken van de verzamelplaatsen Kwattaweg, Blauwgrond, Charlesburg en de van ‘t Hogerhuysstraat. Vanuit Ocer zal een praalwagen zich begeven naar het Divalidorp op het Plein.

Naast het aansteken van de dia, de uitleg van de verschillende culturen over de betekenis van licht en de toespraak van Bouterse, zijn er dans optredens van dansschool Satrangi. In het Divalidorp worden tot 13 november, de Divalidag, culturele manifestaties en een beurs gehouden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May