Argentijnen massaal op straat
09 Nov 2012, 20:00
foto
De straten van Buenos Aires zagen zwart van de mensen.


Duizenden mensen hebben hun potten en pannen meegenomen in de straten van de hoofdstad van Argentinië, Buenos Aires, uit protest tegen de regering van Cristina Fernandez de Kirchner. De massale mars was de laatste in een reeks van “cacerolazones” (het slaan op kookpotten en pannen), om de aandacht te vestigen op de problemen waarmee het Zuid-Amerikaans land kampt. De stijgende criminaliteit en inflatie en politieke corrupties horen daar ook bij.

De mars is één van de grootste in tien jaar. Activisten van de oppositie hebben de sociale netwerken gebruikt om dit groots protest tegen de regering te mobiliseren. Het geluid van rammelende pannen werd steeds harder.

President Fernandez werd in 2011 met een grote meerderheid verkozen voor een tweede termijn. Inmiddels heeft zij enorm aan populariteit ingeboet en zijn er al diverse protesten gevoerd tegen een aantal van haar beleidsmaatregelen.

Officieel staat de inflatie genoteerd op 12%, maar analisten zeggen dat die waarschijnlijk veel hoger ligt. Het Internationaal Monetair Fonds heeft Argentinië in september gewaarschuwd dat Buenos Aires sancties tegemoet kan zien, als het land het niet klaarspeelt tegen december een betrouwbare groei door te maken en het inflatiecijfer te bedwingen.

Wereld crisis
De demonstranten hebben ook hun bezwaren geuit over de beperkingen die vorig jaar zijn opgelegd voor de aankoop van dollars en die dit jaar verder zijn aangescherpt. De restricties maken het voor de Argentijnen, die zich zorgen maken over de inflatie, nog moeilijker om in hun eigen munteenheid handel te drijven.

De regering zegt dat de vertraging van de Argentijnse economie te wijten is aan de wereldwijde financiële crisis in plaats van aan haar beleid. Volgens aanhangers van president Fernandez worden de protesten aangevoerd door mensen uit de midden- en hogere klasse, die bang zijn hun privileges te verliezen. Ze wijzen op beleidsmaatregelen ter ondersteuning van de armen, zoals contante betalingen aan de werklozen, als de werkelijke prestaties van de regering Fernandez.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May