Bananen oorlog eindigt na 20 jaar
09 Nov 2012, 16:30
foto
Latijns-Amerikaanse telers klaagden al jaren dat Europese landen de bananen uit hun voormalige koloniën begunstigden.


Een twintigjaar durende internationale handelsconflict over bananen is eindelijk beslecht. De Europese Unie en tien Latijns-Amerikaanse landen hebben een overeenkomst getekend waarmee formeel een punt wordt gezet achter acht afzonderlijke World Trade Organization (WTO) gevallen. Deze overeenkomst treft ook de Surinaamse bananensector die bij de uitvoer nog gebruikmaakte van de voordeelregeling als ex-kolonie van Nederland.

Het hoofd van de WTO, Pascal Lamy, noemde het een waarlijk historisch moment. De formele overeenkomst volgt op het EU-akkoord in december 2009 om geleidelijk aan de tarieven op Latijns-Amerikaanse bananen te verminderen.

Latijns-Amerikaanse bananenexporteurs hebben lang geprotesteerd tegen EU-tarieven die waren ontworpen om kleine telers in voormalige Europese kolonies in Afrika en het Caribisch Gebied te beschermen.

"Na zoveel bochten en kronkels, kunnen deze ingewikkelde en politiek omstreden geschillen definitief ter ruste worden gebracht," zei Lamy. "Het heeft zo lang geduurd dat heel wat mensen die hebben gewerkt aan deze kwesties, zowel op het secretariaat als bij de nationale overheden, al lang geleden met pensioen zijn.”

Het akkoord van december 2009 omvat dat de Europese Unie zijn tarieven op de invoer van bananen van 176 euro (US$ 224) per ton binnen acht jaar terugbrengt tot 114 euro (US$ 138).
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May