Parlement keurt Huisvestingsplan goed
08 Nov 2012, 18:00
foto


Het parlement heeft zojuist het Huisvestingsplan van de regering aangenomen met 32 stemmen voor en 14 tegen. Opmerkelijk is dat de fractie van Nieuw Suriname voor het plan heeft gestemd. Voor de coalitie is dit een historisch moment.

Fractieleider Ricardo Panka (Mega Combinatie/NDP) zegt dat de oppositie een kans laat voorbij gaan om deel te zijn van het historisch moment. Parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons zei niet genoeg te kunnen benadrukken hoe blij zij is, omdat dit de deur opent om met wetten te komen die corruptiebeleid bij huisvesting tegengaan.

De oppositie heeft met een motie die met 16 stemmen voor en 32 tegen is afgewezen. In de motie dringt de oppositie er op aan het ingediend plan terstond in te trekken en een plan voor huisvesting op te stellen dat voldoet aan de vereisten zoals in de Grondwet wordt aangegeven. Nieuw Front-fractieleider Rajkoemar Randjietsingh zegt dat zijn fractie achter de gedachte staat om woningen te bouwen. “ Toen wij aan de macht waren zijn condities geschapen, inflatie was teruggebracht en er zijn woningen gebouwd. Met het bouwen van woningen willen we dat de samenleving wordt behoed voor de effecten van wat de regering een plan noemt.” Volgens zijn fractiegenoot Guno Castelen (NF/SPA) wordt de gemeenschap blij gemaakt met een dooie mus. Hij gelooft niet dat de woningen zullen worden gebouwd. De afwezigheid van president Desi Bouterse is daar een aanwijzing voor.

Uitputten monetaire reserves
De oppositie wil dat zoals de regering heeft aangegeven dat het plan duidelijk omschreven wordt met cijfers en dat alle financiële transacties in de begroting worden opgenomen. Overigens zegt Randjietsingh dat met de plannen van de regering vrijwel alle monetaire reserves uitgeput dreigen te worden. De gepresenteerde cijfers door vicepresident kloppen totaal niet, vindt de NF-fractieleider. De cijfers die vandaag zijn gepresenteerd corresponderen niet met de cijfers die in het plan zijn opgenomen. Over de zelfbouw wordt met geen woord gerept, vindt de oppositie.

Vicepresident Robert Ameerali zei na de aanname van het plan dat er historie is geschreven. “Wij hebben gevolg gegeven aan wat de Grondwet van ons vraagt en hebben ook invulling gegeven aan het Sociaal Akkoord van de regering met de gemeenschap”, stelde hij.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May