Sneeuwstorm dompelt noordoosten verder in ellende
08 Nov 2012, 14:30
foto
Een inwoner van New Jersey veegt het sneeuw van haar auto weg.


Een ongebruikelijk vroege winter sneeuwstorm heeft regen en gevaarlijke winden gebracht naar het noordoosten van de VS en heeft de inwoners van het dichtstbevolkte regio van het land wederom in duisternis gehuld. Net terwijl ze zich aan het herstellen waren van superstorm Sandy.

De storm heeft wegen bevroren en transportsystemen geraakt, waardoor de bewoners teruggevallen zijn in de ellende van gebrekkige vervoersmogelijkheden. Het leven van de inwoners is voor de tweede maal sinds 29 oktober ontwricht, nadat Sandy historische overstromingen veroorzaakte.

Het dodental van Sandy in de Verenigde Staten en Canada heeft 121 bereikt, nadat autoriteiten in New York melding maakten van nog een dode in het kustgebied Rockaway dat de volle vernietigende kracht over zich kreeg van de stormvloed. Meer dan 60.000 huishoudens en bedrijven in een strook die zich uitstrekt van Carolina tot New York kampen weer met stroomuitval. Ze voegen zich bij de meer dan 640.000 mensen die nog steeds in het donker zijn sinds Sandy de VS eind vorige maand raakte. De superstorm is een van de grootste en duurste die de VS ooit heeft getroffen.

Dubbel zo veel sneeuw
Een nieuwe zorg voor de bewoners die zonder stroom zitten, zijn de temperaturen onder het vriespunt. De autoriteiten in New York hebben kachels en dekens uitgedeeld onder degenen die zonder verwarming of stroom zitten. Er zijn ook opvangtehuizen geopend voor hen die een warme plek ontberen om te slapen.

De lage druk weersysteem vanuit het zuiden heeft windvlagen met snelheden van 108 kilometer per uur gebracht en heeft twee keer zoveel sneeuw gebracht in New York City dan werd verwacht. In de noordelijke buitenwijken ligt ruim dertig centimeter sneeuw. De lokale nutsbedrijven hebben gewaarschuwd dat de wind en zware, natte sneeuw, die dreigt bomen en stroomleidingen omlaag te rukken, hun inspanningen verhinderen om de stroomvoorziening te herstellen.

"Ik kon ons eigenlijk achteruit zien gaan. Mensen van wie de stroomvoorziening hersteld was, verloren weer de energietoevoer,” waarschuwde gouverneur Chris Christie van New Jersey.

Niet bereid
De meest kwetsbare kustgebieden van New York en New Jersey waren voorafgaand aan de storm, geëvacueerd. Er was voorspeld dat de vloedgolven minstens een meter hoger zouden zijn dan normaal. Sommige bewoners waren niet bereid of in staat om hun huizen te verlaten. Veel van hen zijn bang dat hun overgebleven bezittingen worden gestolen.

De belangrijkste havens in de regio hadden vluchten vertraagd of geannuleerd als gevolg van de sneeuwstorm. Het tekort aan brandstof blijft een groot probleem in de getroffen gebieden. Terwijl ook het gewone passagiersvervoer weer is onderbroken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May