ASRA ziet mogelijkheden verruimen met komst DAE
08 Nov 2012, 01:00
foto


De Associatie van Surinaamse Reisagenten (ASRA) ziet voordelen voor diverse sectoren met de komst van Dutch Antilles Express (DAE). Deze maatschappij heeft vanaf 19 november een 'on line' status op Suriname. "De ASRA heeft tegenover marketing manager Joaquin Duenas de hoop uitgesproken dat DAE het vertrouwen van passagiers en het reizend publiek nimmer zal schenden", zegt Jack Uden aan Starnieuws.

De Antilliaanse maatschappij is de derde speler op de Curaçao route en vierde op de Miami markt samen met de SLM, Inselair en Caribbean Airlines. DAE is van plan dagelijks vluchten uit te voeren tussen Suriname en Curaçao met doorverbinding naar onder andere Miami. De steun van de ASRA heeft de DAE voor de operatie, maar ook de reserves en zorgen zijn kenbaar gemaakt.

Diverse mogelijkheden
Uden zegt dat er ruimte is voor nog een vliegmaatschappij. Hij merkt op dat DAE tarieven zal invoeren die lager zijn dan van de SLM en Inselair. Hij verwacht dat passagiers zullen inspelen op de voordelige tarieven. Een ander voordeel dat de vertrektijden van DAE veel aangenamer zijn dan de vroege ochtendvluchten, "althans voor mensen die Curaçao als eindbestemming hebben". Uden merkt op dat personen die doorgaan naar Miami beter uit met een aankomst in Amerika in het middaguur met Inselair, SLM en Caribbean Airlines dan te arriveren na 22.00 uur met DAE.

Tijdens het onderhoud met Uden zei Duenas dat DAE nieuwe toeristenmarkten zal aanboren omdat de maatschappij ook in de landen die zij aandoet Suriname als bestemming zal promoten, ook met 'all-in packages'. "Dit is dus een voordeel voor hotels en andere touroperators maar ook voor de SLM die de zuidelijke verbinding met Brazilië onderhoudt. Passagiers van DAE zullen aansluiting vinden op de SLM voor verdere reizen. Als persoon en als ASRA kijk ook ik dus met genoegen uit naar de komst van meerdere spelers als 'Online carriers', want ook voor de reisagent betekent dit meer opties kunnen bieden aan een klant", stelt Uden.

Betrouwbaarheid
De voorzitter van de ASRA benadrukt dat de betrouwbaarheid van de maatschappij en een goede organisatie om de gunst te winnen van reisagenten en het reizend publiek, belangrijk zijn. Dit is door de organisatie kenbaar gemaakt aan DAE. Uden heeft tijdens het gesprek met de vliegmaatschappij allereerst in herinnering gebracht de negatieve ervaringen die Surinaamse reisagenten hebben gehad met Antilliaanse luchtvaartmaatschappijen, met name de ALM & DCA. "Beide maatschappijen hadden ook de beste bedoelingen, maar gingen van de een op de andere dag failliet en lieten de reisagenten en vele Surinaamse reizigers met grote schulden achter, die overigens nimmer zijn ingelost", zegt Uden.

Onlangs is ook Redjet, een vliegmaatschappij uit Barbados die ook al had aangekondigd op Suriname te vliegen en welkom was plotsklaps over de kop gegaan. Uden merkt op dat deze maatschappij gelukkig nog niet was begonnen met vluchten naar Suriname, "anders zaten velen weer eens met een strop". Bij voorkeur had ASRA gezien dat DAE een waarborgsom zou storten bij de Centrale Bank van Suriname. Dit voor opvang bij calamiteiten, "maar dat heeft onze National Carrier niet gedaan op Curaçao, dus kan zo een eis niet worden gesteld aan een Antilliaanse vliegmaatschappij".

Competitie is goed
Uden memoreert dat DAE nu ongeveer zeven jaar bestaat. "Tot nu toe zijn er geen slechte records. "Integendeel doen veel ASRA-agenten al enkele jaren zaken met DAE, nu nog als offline carrier, voor doorreis verbindingen met name tussen de ABC-eilanden, Venezuela en Santo Domingo. Er zijn goede ervaringen met de vliegmaatschappij ook onze klanten die met DAE hebben gereisd, zijn tevreden", vertelt de ASRA-voorzitter.

"Competitie houd je wakker en dwingt je te zoeken naar alternatieven. Het beleid van de huidige regering is om zo min mogelijk beletsels op te werpen voor airlines om op Suriname te vliegen. De SLM zal dus alles in het werk moeten stellen om haar marktaandeel niet te verliezen", stelt Uden die ook lid is van de Luchtvaart Onderhandelingscommissie van Suriname.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May