Fransen willen berechting van Braziliaanse bendeleider
08 Nov 2012, 02:00
foto
Franse militairen van het negende marine infanterie regiment op zoek naar garimpeiro's in Frans Guyana. (Foto: Edward Troon)


“De Franse justitie wacht nog steeds op toestemming van de Braziliaanse collega’s om bendeleider Manoel Ferreira Moura, 'Manoelzinho', te ondervragen”, zegt luitenant-kolonel Jean-Michel Lacan, Commandant van de Gendarmerie in Frans-Guyana aan De West en Starnieuws. Brazilië levert zijn onderdanen niet uit maar de Fransen willen wel dat hij berecht wordt voor de misdaden gepleegd in het buurland.

Moura is hoofdverdachte in de dood van twee Franse soldaten eind juni te Dorlin in het Frans Guyanees district Maripasula. In juli is hij gearresteerd in Macapa, met een Glock 9 mm pistool, een mes en US$ 5000 op zak en is sindsdien in Braziliaanse hechtenis. Deze bendeleider is in Suriname betrokken geweest bij tenminste één moord en een inbraak.

Meedogenloos optreden
“Brazilië levert zijn onderdanen niet uit, maar Moura heeft ook misdaden in zijn land gepleegd en daarvoor zal hij eerst worden berecht”, zegt Lacan. De bendeleider is in Frans-Guyana ook betrokken bij de moord op 15 van zijn landgenoten. “Wij zullen zijn strafdossier aan de Brazilianen overhandigen, zij zullen waarschijnlijk de aanklacht overnemen en hem in overeenstemming met hun wetten berechten”, verklaart de Franse commandant.

Op de vraag hoe de Manoelzinho-bende heeft gewerkt, antwoordt Lacan: “Met zijn bende wilde Manoelzinho zo’n 20 tot 30 goudputten in het Dorlin gebied beheersen. De garimpeiro's werden gegijzeld en op gewelddadige wijze gedwongen als slaven het goud voor hem uit de grond te halen. Wie in opstand kwam werd doodgeschoten.”

Aanvoer ook uit Paramaribo
Dorlin is een goudrijk gebied, is zeer geliefd bij de illegale goudzoekers, maar de Franse overheid heeft het in concessie uitgegeven aan het goudwinningsbedrijf Auplata. Franse militairen en Gendarmerie zijn belast met de beveiliging van de legale goud exploitatie. Dit heeft geleid tot het agressieve gedrag van de bende. Deze hebben vanuit een hinderlaag op de Franse soldaten geschoten, met twee doden als gevolg.

Lacan geeft aan dat zes van de acht wapens zijn gevonden, die door de tien man sterke bende zijn gebruikt. “Wij doen nu ballistisch onderzoek om te weten van welk wapen de fatale schoten zijn afgevuurd.” Hij voegt eraan toe dat Braziliaanse medeplichtigen de aanvoer van wapens en goederen aan Manoelzinho, vanuit Paramaribo hebben verzorgd.

Edward Troon
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May