VN stuurt noodvoedselhulp naar Cuba
08 Nov 2012, 12:00
foto
De meeste lessen zijn hervat op Cuba, maar er moet nog veel worden gerepareerd in Santiago. (Foto: AP)


Het voedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) zal noodhulp leveren aan het zuidoosten van Cuba, waar orkaan Sandy enorme schade heeft aangericht. Het was "de ergste ramp in 50 jaar in Santiago de Cuba," zei WFP-woordvoerster Elisabeth Byrs.

Het WFP zoekt ook naar US$ 20 miljoen hulp om zo’n 425.000 Haïtianen die zijn getroffen door de storm te helpen. In zowel Haïti en Cuba heeft orkaan Sandy grote schade aangericht aan de infrastructuur, de gewassen en het vee.

Het VN-voedselprogramma wil samen met de Cubaanse regering werken om gedurende een maand noodhulp te verstrekken aan Santiago de Cuba, dat is de thuisbasis van 500.000 inwoners.

Het natuurgeweld trof Cuba op 25 oktober en heeft elf mensen gedood, veel gebouwen vernietigd en de stroomvoorziening uitgeschakeld. De Cubaanse president Raul Castro is in Santiago om toe te zien op de inspanningen om de schade te herstellen en heeft beloofd te blijven totdat de stroomvoorziening weer is genormaliseerd.

Een groot deel van het puin is al verwijderd uit de straten en keren leerlingen langzaam maar zeker terug naar de schoolbanken, ofschoon niet alle lessen worden verzorgd in de voormalige schoolgebouwen.

200.000 woningen beschadigd
Volgens de eerste overheidsrapporten heeft Sandy ongeveer 200.000 woningen beschadigd en meer dan een miljoen mensen getroffen. "We zijn vooral bezorgd over de schade in de agrarische sector waar tienduizenden hectaren basisgewassen zijn getroffen", zei WFP- nood-coördinator William Vigil in een verklaring. De hulp zou voortduren totdat de productiecapaciteit is hersteld, voegde hij eraan toe.

Het WFP is ook op zoek naar fondsen om Haïti, waar meer dan 50 mensen stierven in de storm, te helpen. De winden en regens van Sandy hebben veel gewassen in het zuiden van het land vernietigd. Het WFP schat dat bijna twee miljoen mensen in Haïti met voedselnood worden geconfronteerd. De situatie was al precaire in de nasleep van de aardbeving van 2010 en een droogte.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May