Artsen moeten meer gebruikmaken van radiologie
08 Nov 2012, 08:00
foto


Surinaamse artsen zouden vergeleken met die uit Nederland, best wat meer gebruik mogen maken van radiologie ter ondersteuning van hun werk, vindt radioloog Sardie Mohamad. “Begrijp me goed: ik zeg niet dat Surinaamse artsen hun patiënten tekort doen. Maar het hoeft bij wijze van spreken niet twee maanden te duren alvorens je een patiënt verwijst. Radiologie is een snelle dienst. Je hoeft niet twee of drie weken te wachten. Een patiënt kan binnen een dag geholpen worden.” En dat komt de patiënt alleen maar ten goede.

Mohamad betitelt zijn specialisme als een technische. Hij koos er indertijd voor, omdat hij een bijdrage wilde leveren aan het toegankelijker maken van de radiologie voor de bevolking. Dat heeft hij ruim 30 jaar in Nederland gedaan. Thans is hij verbonden aan het Medisch Diagnostisch Centrum (MDC) in Suriname.

Vandaag, 8 november, viert hij samen met zijn collega’s het tweejarig bestaan van MDC. Maar hij herdenkt tegelijkertijd Dag van de Stralende Beroepen. Met deze dag wordt geprobeerd het gebruik van (röntgen)straling in de zorg te stimuleren. Ook wordt gevraagd om aandacht, respect en begrip voor laboranten, radiologische technologen en een ieder die betrokken is in de beeldvorming en de praktijk van het beroep radioloog.

Deel medische diagnostiek
Radiodiagnostiek kan worden gedefinieerd als dat deel van de medische diagnostiek, dat van een verscheidenheid van methoden gebruik maakt om delen van het menselijk lichaam af te beelden. Uit de verkregen beelden wordt vastgesteld of ziekte, in de ruimste betekenis van het woord, aanwezig is. Daarnaast kun je met radiodiagnostiek nagaan om welke ziekte het gaat.

De radioloog werkt met afbeeldingen, zal goed bekend moeten zijn met de anatomie van de mens, en meer nog met de wijze waarop deze op röntgenfoto's, echogrammen, CT-scans e.d. afgebeeld wordt. Overigens kunnen röntgenstralen nadelig zijn voor de mens. Een onderzoek met röntgenstraling wordt daarom alleen gedaan als het nuttig en belangrijk is voor de medische behandeling. Iemand die zwanger is of denkt zwanger te zijn, kan dit best vooraf melden, aangezien röntgenstraling schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May