De wereld wacht in spanning op uitslag VS verkiezingen
07 Nov 2012, 00:06
foto


Het is een bijzonder spannende race naar de White House. Het aantal kiesmannen staat op dit moment op 158 voor de Republikein Mitt Romney en 147 voor president Barack Obama (Democraat). Er zijn 270 kiesmannen nodig om het staatshoofd van de Verenigde Staten van Amerika te worden. Het is nog afwachten geblazen.

Hoewel Obama iets achter loopt, is de strijd nog lang niet beslist. In de opiniepeilingen had de zittende president een lichte voorsprong. De uitslag zal bepaald worden in de zes 'swing states'. Deze zijn Ohio, North Carolina, Virginia, Pennsylvania, New Hampshire en Florida. Het gaat om een nek-aan-nekrace. In Pennsylvania zal Obama winnen volgens CNN en BBC.

De hele wereld volgt met spanning de uitslagen van de Amerikaanse verkiezingen. Het gaat om het machtigste land ter wereld. De president van de VS wordt beschouwd als de invloedrijkste persoon ter wereld.

Romney deelde voordat de uitslagen binnenkwamen aan journalisten mee dat hij slechts één speech heeft voorbereid. Hij heeft 1118 woorden opgeschreven die hij wenst uit te spreken als hij wint. Obama heeft twee speeches voorbereid. CNN voorspelt dat de Republikeinen de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden zullen behouden, hoewel niet alle stemmen zijn geteld. De Republikeinen hebben een grote voorsprong op de Democraten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May