Amerikaanse kiezers aan zet
06 Nov 2012, 12:15
foto


Na een lange en bittere campagne voor het Witte Huis, ligt het eindoordeel nu aan de Amerikaanse kiezers. Zij zullen bepalen wie het machtigste land mag leiden, president Barack Obama of zijn republikeinse uitdager Mitt Romney.

Vanmorgen vroeg zijn de stemlokalen in de oostelijke staten van de Verenigde Staten en het Midwesten geopend. De verwachting is dat 120 miljoen Amerikanen oordelen over het lot van Obama. Zullen ze hem een tweede termijn geven of vervangen ze hem met Romney.

Hun beslissing zal de koers van het land voor vier jaar bepalen voor de uitgaven, belastingen, gezondheidszorg en de uitdagingen van het buitenlands beleid zoals de opkomst van China en de nucleaire ambities van Iran. Ohio zou wellicht de beslissende stem kunnen worden voor de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Romney stemt
Intussen heeft de Republikeinse presidentskandidaat zijn stem uitgebracht. Romney heeft samen met zijn vrouw Ann gestemd in hun woonplaats Belmont, een voorstad van Boston in Massachusetts. Hij is daarna vertrokken naar Ohio en Pennsylvania waar hij zijn laatste campagnebijeenkomsten houdt.

President Obama had al twee weken geleden zijn stem uitgebracht in zijn thuisstad Chicago. Hij heeft daarmee geprobeerd de kiezers vroeg te laten stemmen. Zijn vicepresident, Joe Biden, heeft vandaag gestemd in Delaware. Obama die vandaag geen campagne zal voeren is intussen vertrokken naar Chicago waar hij het verkiezingsresultaat zal afwachten.

Lange rijen
In 37 staten zijn de stembureaus al volop in gang, hoewel de kiezers in de meeste staten in de afgelopen weken ook al konden stemmen. In de staat Virginia, die geldt als een van de ‘swing’ staten, was dat niet het geval. Virginia is goed voor dertien kiesmannen en gaat beide kandidaten vrijwel gelijk op. Bij verschillende stembureaus moesten kiezers lang in de rij staan voor ze hun stem konden uitbrengen. In Florida waren er gisteren wachttijden van 4 tot 9 uren.

Ook in Ohio zijn de stembureaus open, maar konden de kiezers daar al eerder stemmen. De stemlokalen in de staten Kentucky en Indiana zullen omstreeks zeven uur ’s avonds hun deuren sluiten. Landelijk hebben de kiezers nog ruim zes uren de tijd om hun keuze te bepalen. Obama heeft in de peilingen een kleine voorsprong op Romney. De eerste uitslagen worden tegen middernacht verwacht.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May