DNA benoemt commissie wet status niet-Surinamers
06 Nov 2012, 00:00
foto


De huishoudelijke vergadering van De Nationale Assemblee heeft maandag een commissie van rapporteurs benoemd om een initiatiefwet voor te bereiden over de status van Personen van Surinaamse Afkomst (PSA). De ontwerpwet is ingediend door de coalitieleden Jennifer Geerlings-Simons, André, Misiekaba, Rabin Parmessar, Paul Somohardjo en Marinus Bee. In het ontwerp worden de rechten en plichten die uit de status voortvloeien geregeld.

De commissie van rapporteurs bestaat uit negen assembleeleden, vijf van de coalitie en vier van de oppositie. De initiatiefnemers vinden het noodzakelijk dat na langer dan 35 jaar onafhankelijkheid, de relatie tussen de staat en PSA, die daartoe de wens te kennen geven, een wettelijke basis wordt gegeven.

Drie groepen
De initiatiefnemers stellen dat door diverse historische omstandigheden personen die burgers waren van Suriname, het land verlaten hebben om zich elders te vestigen. Na de onafhankelijkheid zijn er tenminste drie groepen personen die van Surinaamse afkomst zijn. Het gaat om personen:
- die voor de onafhankelijkheid Suriname hebben verlaten en daardoor nooit de Surinaamse nationaliteit hebben bezeten;
- die na de onafhankelijkheid Suriname hebben verlaten en daarna een andere nationaliteit hebben aangevraagd en verkregen en
- met een andere dan de Suriname nationaliteit die permanent, soms al vele jaren Surinaamse ingezetenen zijn.

Deze ontwerpwet streeft ernaar alle mensen die van Suriname afkomstig zijn, zonder onderscheid de mogelijkheid te bieden, de relatie die er bestaat tussen hen en de staat Suriname wettelijk te laten vastleggen door het accepteren van de PSA-status. Dit geeft een aantal rechten aan alle personen van Surinaamse afkomst, ongeacht de groep waartoe zij behoren. "De status schept een band tussen de PSA en de republiek Suriname en er zijn naast rechten ook enkele plichten aan verbonden, die in het algemeen niet in strijd zijn met de plichten en de trouw van de burgers van enige natie waarvan zij de staatsburgers zijn", stellen de initiatiefnemers.

Benadrukt wordt dat hoewel het recht op de status veel mensen toekomt, is het werkelijk aannemen hiervan vrij. De PSA-status kan dus slechts in werking treden indien iemand die er recht op heeft, de wens daartoe kennen geeft. Het streven van de indieners is erop gericht om met deze wet de speciale relatie die er nog steeds bestaat tussen PSA en het volk van Suriname bij wet vast te leggen tot wederzijds voordeel.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May