Opiniepeiling CNN: Patstelling tussen Obama en Romney
05 Nov 2012, 12:00
foto


Het is helemaal vastgelopen, blijkt uit de resultaten van een nieuwe nationale opiniepeiling die CNN twee dagen voor de presidentsverkiezingen heeft vrijgegeven.

De CNN/ORC internationale peiling wijst niet alleen op een impasse in de strijd om het Witte Huis, maar ook bijna alle punten waarop president Barack Obama en de Republikeinse kandidaat Mitt Romney zijn getest. Het is de vierde nationale niet-partijgebonden peiling die wijst op een gelijk opgaande strijd. Een enquête van de Politico/George Washington University heeft als uitkomst 48% voor elk van de kandidaten; een NBC News/Wall Street Journal peiling geeft Obama 48% en Romney 47%, en de nieuwste ABC News/Washington Post peiling zet Obama op 49% en Romney 48%.

Een Pew Research Center enquête waarvan de resultaten ook zondag zijn vrijgegeven geeft de president 50% en zijn republikeinse uitdager 47%, met een enquête foutberekening.

Genderkloof
De laatste CNN-peiling vóór de verkiezingsdag toont een genderkloof. "53% van de vrouwen zegt dat ze van plan zijn om voor president Obama stemmen in vergelijking met 44% van de mannen. Dat komt neer op een verschil van negen punten tussen mannen en vrouwen, dat zou het grootste zijn sinds 1996", zegt de directeur van de CNN-peilingen, Keating Holland. "Als gelet wordt op de leeftijd, krijgt Obama steeds minder steun van jongere kiezers dan vier jaar geleden. Maar hij speelt het klaar om onder de senioren evenveel draagvlak te krijgen als gouverneur Romney.”

Volgens de CNN-enquête kan Romney rekenen op meer blanke kiezers 57%, tegenover Obama met 40%. Bij kiezers met een inkomen van minder dan US$ 50.000 per jaar leidt met Obama 56% tegenover 40%. Bij kiezers met een hoger inkomen dan US$ 50.000 per jaar leidt Romney met 52% tegenover 47% voor Obama. De peiling geeft ook geografische verschillen, waarbij de president voor staat in het noordoosten, Midwesten en de stedelijke gebieden. Romney is populairder in het zuiden, westen en voorstedelijke en landelijke gebieden.

Economie heet hangijzer
De president eindigt in de peiling op 52% en Romney op 51%. Over belangrijke kwesties zegt 51% dat ze het eens zijn met Obama en 50% zegt hetzelfde over Romney. 56% zegt dat Obama de persoonlijke kwaliteiten van een president bezit, terwijl 55% hetzelfde zegt over de Republikeinse kandidaat.

Niet alle Amerikanen zijn tevreden over de economie-cijfers. Zeven van de tien zegt dat de economie zich in slechte staat bevindt en onveranderd is sinds september. En meer mensen zeggen dat de economie zal verbeteren als Romney wordt gekozen. De economie blijft het hoofdvraagstuk voor de Amerikaanse kiezers. 61% zegt dat het uiterst belangrijk is voor hun stem. Het begrotingstekort is de tweede belangrijkste overweging (55%), gevolgd door de gezondheidszorg (51%), het buitenlands beleid (47%) en ziektekostenverzekering (46%).

Uiterst spannende race
Daarnaast vindt 51% van alle Amerikanen dat Obama goed omgaat met zijn functie als president, wat hem niet veel ademruimte geeft. Hoewel de peilingen bijna identiek zijn, ligt de Democratische Partij gunstiger dan de Republikeinse GOP (Grand Old Party).

"Dat is iets wat Obama zou kunnen helpen in een uiterst spannende race", zegt Holland. "Obama heeft ook onvermijdelijk aan zijn kant: 57% die zegt dat hij een andere term zal te winnen, in vergelijking met 36% die denkt dat Romney wint. Slechts 4% zegt dat ze misschien van gedachten veranderen voor de verkiezingsdag, de tijd dringt aan om dat slotpleidooi te maken. "

Bij de presidentsverkiezingen morgen gaat het om 435 zetels in het Huis van Afgevaardigden en 33 zetels in het Senaat. Volgens de peiling vindt slechts 17% dat het Congres zijn werk goed doet. 28% is tevreden over het optreden van de Republikeinen in het Congres, tegenover 37% die hetzelfde zegt over de Democratische leiders in het Congres.

ORC International heeft de CNN-opiniepeiling uitgevoerd tussen 2 en 4 november onder 1.010 volwassen Amerikanen, waaronder 918 geregistreerde kiezers en 693 mogelijke kiezers. De geënquêteerden zijn telefonisch ondervraagd. De steekproeffout voor de enquête is ongeveer 3,5%.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May