Suriname en Turkije tekenen in januari overeenkomsten
05 Nov 2012, 04:30
foto
Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken.


Suriname en Turkije hebben afgesproken in januari volgend jaar drie overeenkomsten te tekenen. Het gaat om een vriendschapsovereenkomst voor economische samenwerking, het drijven van handel en het promoten en beschermen van investeringen. Dit hebben minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken en de Turkse geaccrediteerde ambassadeur Ersin Ercin afgesproken.

De bedoeling was dat de overeenkomsten vrijdag al getekend zouden worden. Echter kon de Turkse minister van Buitenaardse Zaken niet meer naar Suriname afreizen, door het conflict met Syrië. Turkije wil ook nog enkele wijzigingen aanbrengen in de tekst van de documenten, die te maken hebben met verplichtingen binnen Europa.

Wederzijdse mogelijkheden
Lackin zegt aan Starnieuws dat Turkije mogelijkheden ziet in Suriname. Het land is bezig om nieuwe gebieden voor investeringen aan te boren. Het Europese land ziet Suriname als een van de meest potentiële uitwegen om de Caribische markt binnen te kunnen komen.
Lackin zegt dat Suriname op zijn beurt Turkije ziet als een van de belangrijke toekomstige handelspartners. Suriname heeft het voorstel gedaan aan Turkije de visumverplichting voor speciale categorieën burgers voor beide landen af te schaffen. Ook zal de toeristenkaart worden geïntroduceerd. “Op die manier wordt vooral het zakelijke verkeer in de relatie tussen beide landen vergemakkelijkt’, zegt de bewindsman.

Suriname gaat voordat de ondertekening plaatsvindt, zijn nationale wetgeving afstemmen op deze nieuwe samenwerkingsovereenkomsten en ook op de verplichtingen in Caricom verband. Lackin wijst er op dat de overeenkomst voor promoten en beschermen van investeringen heel belangrijk is. Er worden garanties gegeven voor tal van zaken in de samenwerking, waaronder financiële afspraken, regels die gelden en welke wetgeving van toepassing is.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May