Brazilië profiteert van Amerikaanse droogte
05 Nov 2012, 16:00
foto


De export van maïs en ethanol van Brazilië is in oktober enorm gestegen, doordat buitenlandse kopers zich tot het land hebben gewend. De Verenigde Staten van Amerika (VS) kampen namelijk met de ergste droogte in vijftig jaar die de gewassen heeft verwoest.

Het Braziliaanse ministerie van Handel deelde ook mee dat de export van suiker en ijzererts in vergelijking met oktober vorig jaar ook in hoge mate is toegenomen. Het weer bij de belangrijkste havens bleef goed en was er een sterke wereldwijde vraag naar grondstoffen, zei het handelsdepartement.

Brazilië heeft het afgelopen seizoen een record maïsoogst van bijna 81 miljoen ton gehad. Voor het eerst in tien jaar heeft de maïsoogst die van soja overtroffen. De graanexport vorige maand, bijkans 4 miljoen ton, overtroffen die van september, 3,5 miljoen ton. In oktober vorig jaar bedroegen de graanexport nog 1,7 miljoen ton.

De droogte in de Amerikaanse graan gordel heeft de wereldwijde vraag naar graan uit andere landen versterkt. De toenemende vraag heeft de Braziliaanse graanuitvoer dit jaar gestuwd naar nieuwe records. Verwacht wordt dat de verschepingen van graan 19 miljoen ton zullen bereiken.

Sterke vraag ethanol
Ook de ethanol export uit Brazilië boert goed door in te spelen op de sterke vraag naar de biobrandstof als gevolg van de droogte geteisterde Amerikaanse maïsoogst. De VS graanproductie geldt als de belangrijkste grondstof voor het Noord-Amerikaanse ethanol.

De Braziliaanse ethanol verzendingen zijn vergeleken met dezelfde periode vorig jaar bijna verdubbeld. In oktober verscheepte Brazilië 492,2 miljoen liter ethanol en in september was dat 452,7 liter. Een jaar geleden was de Braziliaanse export van ethanol nog 247 miljoen liter.

Evenzo bereikte de export van ruwe suiker vorige maand een nieuw record, terwijl de verschepingen van ijzererts en koffie ook sterk zijn toegenomen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May