Lage temperaturen nieuw gevaar voor VS noordoostkust
05 Nov 2012, 02:00
foto
Duizenden huizen zijn vernietigd en de temperaturen in de getroffen gebieden dalen tot onder het vriespunt.


De ellende voor de slachtoffers van superstorm Sandy in New York is nog lang niet voorbij. Velen kampen nog met brandstoftekorten en stroomuitval. Temperaturen in de buurt van het vriespunt vormen een nieuwe bedreiging voor de inwoners die niet beschikken over goede huisvesting en elektriciteit. Aan de andere kant maken ambtenaren zich zorgen dat de ontheemden niet in staat zullen zijn om morgen naar de stembus te gaan.

Delen van New York en New Jersey kampen al bijna een week na één van de ergste stormen in de Amerikaanse geschiedenis met ondergelopen huizen in de kuststreken. Velen zitten zonder warmte en hebben behoefte aan onderdak. In New York City alleen al zouden 30.000 tot 40.000 mensen kampen met woningnood, laat burgemeester Michael Bloomberg weten.

In de nacht zijn ten minste twee lichamen gevonden in New Jersey. Eén van hen kwam door onderkoeling om het leven. Het dodental van Sandy blijft stijgen en is nu minstens 111. “Mensen bevinden zich in woningen die onbewoonbaar zijn,” stelde Andrew Cuomo, de gouverneur van New York tijdens een gezamenlijke persconferentie met Bloomberg. “Mensen willen hun huizen niet verlaten, maar de werkelijkheid zal zich laten gevoelen in de temperatuur.”
Ambtenaren zijn aan het uitzoeken hoe huisvesting voor tienduizenden te regelen op de korte en lange termijn, zei Cuomo. Onmiddellijke plannen omvatten de ontheemden zo dichtbij mogelijk houden van hun eigen huizen. Maar Cuomo en zijn ambtenaren gaven weinig details over waar ze deze mensen zouden huisvesten.

Onder vriespunt
In het weekend zijn temperaturen gemeten van 4°C in New York City, terwijl in de nacht het kwik daalt tot onder het vriespunt. Accuweather voorspelt soortgelijke temperaturen voor de komende dagen. Deze week wordt ook nog een vroege Noordoostelijke storm verwacht die de gehavende kust van New England zal aandoen met sterke winden en zware regen.

De aanvoer van brandstof in de rampzones geschiedt nog gebrekkig, en keert de elektriciteit langzaam terug in de donkere buurten, die sinds maandag in zonder stroom zitten. “Het zal nog zeer, zeer lang duren voordat alle gebieden langs de kust, waar de gebouwen zijn vernietigd, weer over stroom beschikken,” stelde Bloomberg. Met de brandstoftekorten gaat het volgens Cuomo beter, maar “zullen de problemen zich nog een paar dagen voordoen.”

Het zou een "zeer, zeer lange tijd" te zijn voordat de stroom zou om bepaalde wijken terug te keren langs de kust, waar de gebouwen werden vernietigd, Bloomberg gezegd. Cuomo zei brandstoftekorten zijn beter, maar problemen blijven bestaan voor "een aantal dagen."

Vervoer en scholen komen op gang
Bloomberg heeft vrijdag te midden van kritieken abrupt de New York Marathon afgeblazen, die zondag zou worden gelopen. In plaats daarvan hebben honderden renners informele routes gelopen om voedsel en kleding te leveren aan de zwaar getroffen wijk Staten Island en andere noodgebieden.

Voor de eerste keer in bijna een week was de skyline van Lower Manhattan weer te zien nadat de stroomvoorziening was hersteld. De New York City Metro is nu in staat 80% van haar dienstverlening te hervatten. De meeste scholen zullen vandaag hun deuren openen ofschoon het pendelverkeer nog traag zal verlopen.

Nog steeds zitten zo’n 1,9 miljoen huishoudens en bedrijven in het noordoosten zonder stroom. Dat is een daling van 2,5 miljoen vergeleken met een dag eerder. Ondanks de herstelwerkzaamheden aan het elektriciteitsnetwerk zit een kwart van New Jersey en bijna een tiende van New York nog in het donker, zei het ministerie van Energie. Superstorm Sandy heeft huisgehouden in het dichtbevolkte gebied en plaatste meer dan 8,5 miljoen mensen in het donker.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May