Verkorte hulpnummers een doolhof voor hulpzoekenden
03 Nov 2012, 06:00
foto
Assembleelid André Misikaba (Mega Combinatie/NDP)


De veelheid aan verkorte hulp- of alarmnummers zoals, 115 voor de politie, 110 voor de brandweer en tal van andere hulplijnen, zorgen voor een onoverzichtelijke situatie. Suriname kent niet alleen alarm hulplijnen bestaande uit drie cijfers, maar ook diverse telefoonnummers in de dienstverlenende sector, zoals een aantal bij Telesur. Daarnaast hebben ook andere sectoren zoals de kansspelen verkorte driecijferige hulplijnen.

Assembleelid André Misikaba (Mega Combinatie/NDP) vindt dat er een centraal punt moet komen voor de hulp- en alarmlijnen. Hij zei dit vrijdag bij de behandeling van de ontwerpwet waarbij Suriname zich aan een overeenkomst bindt voor het opzetten van een Caribisch rampenbeheersingsinstituut (Agreement Establishing the Caribbean Disaster Emergency Management Agency).

Doorverwijzen naar juiste instantie
In deze wet gaat het om een instituut waar het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) een belangrijke rol in moet vervullen. Het is juist het NCCR dat te maken heeft met rampen, dat geen verkort alarm- of hulpnummer heeft, maar een gewone vaste telefoonaansluiting bestaande uit zes cijfers. Misiekaba vindt het erg dat NCCR met alle expertise niet altijd wordt betrokken, zoals bij de brand die de vorige maand woedde aan de Zwartenhovenbrugstraat.

Misikaba zegt dat bekeken moet worden om voor alle alarmdiensten in Suriname maar één nummer te hebben. Als voorbeeld noemt de parlementariër het Amerikaanse 911, dat een algemeen alarmnummer is in alle gevallen. “Iemand die in grote nood komt te verkeren, kan in de war raken van al die nummers”, betoogt het assembleelid. Het zou volgens hem het beste zijn wanneer er slechts één alarmnummer is van waaruit de juiste dienst en deskundigen worden ingeschakeld.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May