Franse ‘Harpie Mission’ vernietigt kampen garimpeiro's
01 Nov 2012, 19:32
foto
Kapitein Brewster (midden met zwarte baret) helpt zijn Franse collega's een handje bij de berging van een waterpomp, tijdens de Harpie Mission in Frans Guyana. (Foto: Edward Troon)


De afgelopen dagen is in het binnenland van Frans-Guyana wederom met succes een ‘Harpie Mission’ uitgevoerd. Er zijn in het buurland kampen en materieel van illegale Braziliaanse goudzoekers gelokaliseerd en vernietigd. Harpie is een grootschalig opgezette operatie waaraan, sinds februari 2008, ruim 1000 Franse militairen en Gendarmerie (Franse nationale politie) participeren. De operaties staan onder het gezag van de Prefect (gouverneur) en de procureur-generaal. Het doel is de illegale, milieuvernietigeinde goudwinning uit te bannen.

“Wij hebben het Nationaal Leger uitgenodigd als ‘observers’, want we hebben een uitstekende relatie met Suriname”, zegt kapitein Sebastien van de Franse Landmacht. Hij verklaart hiermee de aanwezigheid van kapitein Brewster en luitenant Akoy tijdens het uitvoeren van de jungle missie, door een eenheid van drie politieagenten en dertien militairen. Sebastien legt uit dat “deze groep militairen van september tot eind januari volgend jaar belast is met de operatie”. De eenheid verplaatst zich in drie korjalen over de Marowijnerivier op zoek naar de kampen van de garimpeiro's.

Kamp vernietigd
Een verkleuring van het rivierwater is een indicatie van mijnactiviteit. De boten varen een kreek in en de gewapende mannen gaan op zoek naar de wetsovertreders. “Deze slippers zijn van een uitkijkpost”, zegt Sebastien wijzend op een paar felblauwe plastic slippers die op het bospad liggen. Het is duidelijk, de Brazilianen zijn gewaarschuwd. De eerstvolgende uren zijn alleen de voetstappen van de manschappen en het fluiten van de vogels te horen. Dan ineens het geblaf van een hond en de militairen stormen op het goudzoekers kamp af. Helaas geen hond of mensen te zien.

“Dit is een kat en muisspel”, legt de Franse kapitein uit. “Deze groep hebben we net gemist. Ze kunnen niet ver zijn.” Nauwelijks is de kapitein uitgesproken of een soldaat ontdekt verstopt onder de bladeren een rek eieren. Zijn collega’s vinden zakken met kleren, pakjes rijst, flessen azijn, emmer zoutvlees en keukenspullen. In een emmer zijn oorbellen, zaklampen sigaretten en een flesje kwik. Even later dragen twee manschappen een kleine vrieskist het kamp binnen. Een gendarme maakt het deksel open en de freezer is voor de helft gevuld met Fanta en bier van het merk Nova Chin. Na de vondst van een paraboolantenne en Led tv scherm, worden alle goederen opgestapeld en in brand gestoken.

Toevoerlijnen afsnijden
Na dit succes gaat de eenheid vol energie op zoek naar het volgende kamp en stopt bij een verlaten sluicebox. De gendarmes voelen met stokken in vier oude mijnputten. “De Brazilianen verstoppen hun machines onder water, wanneer ze weten dat we komen”, zegt Sebastien en even later klinkt vanuit een put een triomfkreet. Twee politiemannen brengen een grote buis bovenwater en de metalen pomp zit eraan vast. Eenzelfde buis met een zwaardere pomp ligt vlak in de buurt. Het is een hele klus om de pompen op het droge te krijgen en de militairen, inclusief de Surinaamse officieren, bundelen alle krachten om de job te klaren. De pompen worden vernietigd en de buizen samen met de sluicebox verbrand.

De Franse kapitein legt uit dat “het doel van Harpie niet alleen het afbranden en vernietigen van kampen en materieel is”. Het leger en de politie werken samen om alle toevoerlijnen van de garimpeiros af te snijden, totdat zij geen middelen hebben om te kunnen mijnen. Om dat te bereiken zijn meer dan 350 militairen permanent op posten en controle in het Frans Guyanese binnenland. “Deze operatie is een succes, maar zolang de prijs van goud hoog blijft, zijn mensen bereid om enorme risico’s te nemen”, verzucht Sebastien.

Edward Troon
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May