Argentinië verlaagt kiesgerechtigde leeftijd naar 16 jaar
01 Nov 2012, 22:30
foto
Zestienjarigen in Argentinië kunnen vanaf volgend jaar meebeslissen wie het land mag leiden.


Vanaf volgend jaar kunnen zestienjarigen in Argentinië naar de stembus. Het Argentijnse Congres heeft een wet goedgekeurd waarin de kiesgerechtigde leeftijd is verlaagd van 18 naar 16 jaar.

De wet treedt volgend jaar bij de tussentijdse verkiezingen in werking. Met de verlaging komen er meer dan een miljoen nieuwe kiezers bij. President Cristina Fernandez heeft de wet voor de jeugdstemming gestimuleerd. Volgens critici is de verandering bedoeld om de kansen van haar partij te vergroten bij de verkiezingen in 2013. Aanhangers van de wet zeggen dat de verandering de politieke participatie zal verbreden.

Stemmen is verplicht in Argentinië voor mensen van 18 tot 70, maar zijn 16 en 17 jarigen ook vrij om te gaan stemmen. Voor de 16 en 17 jarigen is de stemmen niet verplicht gesteld.

Derde termijn
De goedkeuring van de wet is voorafgegaan aan lange en bittere discussies waarbij de congresleden elkaar over en weer beschuldigingen toewierpen. Het grootste deel van de oppositie liep weg, voordat de maatregel in stemming werd gebracht. Het wetsvoorstel, dat al was aangenomen in de Senaat, werd goedgekeurd met 131 stemmen voor en twee tegen.

President Fernandez heeft de meerderheid in beide huizen van het Congres. Ze zou echter de steun van tweederde van de wetgevers moeten hebben om de grondwet te wijzigen om haar in staat te stellen een derde termijn te regeren. Fernandez heeft publiekelijk nog niet gereageerd op dergelijke plannen.

In Latijns-Amerika is de kiesgerechtigde leeftijd over het algemeen 18 jaar, maar in sommige landen, waaronder Brazilië, Ecuador en Nicaragua, kunnen burgers vanaf de leeftijd van 16 jaar stemmen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May