Werknemers Federatie Universiteit verscherpt actiemodel
01 Nov 2012, 00:30
foto


De werknemersfederatie bij de Anton de Kom Universiteit van Suriname (WFU) verscherpt haar actiemodel. Het werk is gestaakt en worden er geen uitzonderingen gemaakt voor speciale diensten. De werknemers, verdeeld over drie bonden, in totaal 406 personen, verschijnen wel op de werkplek maar verrichten geen arbeid.

Het gaat om de bonden Technisch en Administratief personeel van de Universiteit (Tapu), het Celos en het Medisch Wetenschappelijk Instituut (MWI). Zij kunnen zich niet terugvinden in voorstellen van het bestuur van de universiteit voor een afkoopregeling en een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst.

Voorstellen niet acceptabel
Mahinder Kalicharan, ondervoorzitter van Tapu, zegt aan Starnieuws dat na drie maanden onderhandelen het Adek-bestuur plotseling komt met onacceptabele voorstellen. Nadat over de secundaire voorwaarden eerst wel overstemming was bereikt, kwam het bestuur volgens Kalicharan met het voorstel de collectieve arbeidsovereenkomst (cao)over 2012 gedeeltelijk af te kopen. Voor de rest van het jaar tot en met september 2013 wil het bestuur een nieuwe cao sluiten. Dit is afgewezen door de federatie van bonden, die zich op het standpunt stelt dat de cao loopt van januari tot en met december.

De federatie heeft toen voorgesteld het gehele jaar 2012 af te kopen en nieuwe onderhandelingen te starten voor 2013. De verenigde bonden hebben een calculatie gemaakt voor het afkoopbedrag en kwamen op SRD 3490. “Maar we zijn realistisch en hebben een schappelijk bedrag voorgesteld als afkoopsom van SRD 2500, maar het Adek-bestuur vindt dat het budget het niet toelaat”, zegt Kalicharan.

Geen cijfers
Het bestuur heeft op zijn beurt voorgesteld een bedrag van SRD 1200 met daarop nog eens 10 procent, waardoor het uiteindelijke voorstel van het bestuur neerkomt op SRD 1320. De federatie heeft dit voorstel afgewezen. Er is gevraagd naar cijfers en bedragen. “Ons voorstel is dat we dat bedrag dan verdelen onder de werknemers”, zegt Kalicharan. Het bestuur heeft echter de cijfers niet gepresenteerd.

Nadat afgelopen dinsdag de actie al was aangekondigd, heeft de federatie woensdag besloten het werk neer te leggen en de actie te verscherpen. Kalicharan meent dat het bestuur met verschillende voorstellen ook probeert tweedracht te zaaien binnen de federatie. Het bestuur heeft namelijk voorgesteld studietoelage te betalen tot vier kinderen per medewerker. De verdeling, afhankelijk van het aantal dienstjaren en het aantal kinderen, is volgens de federatie niet eerlijk en is dan ook afgewezen. Met de verscherpte actie is er geen gevaar voor het onderwijsproces op de universiteit omdat de wetenschappers niet zijn aangesloten bij de federatie en normaal de colleges verzorgen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May