Haïti vreest voedseltekorten na orkaan Sandy
31 Oct 2012, 17:00
foto
Het overgrote deel van de landbouwgewassen in Haïti is vernietigd door orkaan Sandy. (Foto: AFP)


De vrees om voedseltekorten in Haïti neemt toe. De sterke winden en zware regens van orkaan Sandy hebben een enorme schade aangericht aan de gewassen. Intussen hebben hulpverleners ook gewaarschuwd dat de overstromingen kunnen leiden tot een sterke toename van cholera-gevallen.

Sandy heeft aan ongeveer 70 mensen het leven gekost in het Caribisch Gebied. Vijftig van deze slachtoffers vielen in Haïti. Ook in Jamaica en Cuba die direct geraakt zijn door de orkaan, zijn de opruimingswerkzaamheden begonnen.
De angst is dat overstromingen en onhygiënische omstandigheden het aantal cholera-gevallen zal laten toenemen. Sinds 2010 zijn meer dan 7.500 mensen omgekomen tijdens de cholera-epidemie in Haïti. Elke week worden honderden nieuwe gevallen geregistreerd.

Een andere zorgenkind is de schade aan de landbouwsector. Meer dan 70% van de gewassen - zoals bananen, bakbananen en maïs - in het zuiden van het land is vernietigd, zeggen functionarissen. De voedselonzekerheid in met name dit deel van Haïti, was al een grote zorg. Stijgende voedselprijzen hebben in het verleden soms geleid tot gewelddadige demonstraties in het verarmde land.

In Jamaica heeft Sandy grote schade veroorzaakt aan gewassen, waaronder koffie en bananen. Tientallen huizen zijn verwoest en nog veel meer beschadigd."Zelfs voordat de orkaan kwam, stonden we voor ernstige economische uitdagingen. Dit is verergerd door de reis van orkaan Sandy," zei premier Portia Simpson Miller.

Het oosten van Cuba, de provincie Santiago, is met overstromingen en aardverschuivingen het zwaarst getroffen door de orkaan. Hele aanplanten zijn vernietigd, de stroomvoorziening viel weg en zijn veel gebouwen beschadigd. Elf mensen zijn omgekomen in het land, wat Sandy maakt tot één van de dodelijkste stormen in de afgelopen jaren.

President Raul Castro, die in het getroffen gebied was, waarschuwde dat het een lange tijd in beslag zal nemen voordat alles is hersteld.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May