VHP: Ontwateringsplan Pomona wijkt voor NDP-toppers
01 Nov 2012, 07:00
foto


Wat houdt de wijziging in van het ontwateringsplan van de gebieden Pomona, Rensproject en Vierde Rijweg? Waarom wordt het plan gewijzigd? Op deze vragen willen de VHP-parlementariërs Mahinder Rathipal, Mahinder Jogi en Ganeshkoemar Kandhai dringend antwoord van president Desi Bouterse.

De drie parlementariërs zeggen dat zij informatie hebben dat het oorspronkelijk plan is gewijzigd om drie grootgrondbezitters, NDP- loyalisten, tegemoet te komen. En dat ten koste van duizenden bewoners en landbouwers in de geprojecteerde gebieden. In een brief aan de president, getekend door Rathipal, vragen de politici naar alle technische en financiële details van de wijziging.

Kandhai, ex-minister van Openbare Werken (OW), legt samen met Jogi uit dat het oorspronkelijk plan tijdens het kabinet Venetiaan 2 is ontwikkeld. Het is vooraf gegaan aan een lange, dure studie en onderzoekingen. Er is geld tegenaan gegooid en is het project uitbesteed aan het aannemingsbedrijf NOB. Minister Ramon Abrahams, de huidige bewindvoerder op OW, zegt aan Starnieuws dat hij bereid is over deze kwestie te praten. Maar hij wil eerst informatie inwinnen en natrekken in hoeverre de bewering van de VHP-parlementariërs klopt. Hij zegt dat de president de brief heeft ontvangen en dat de parlementariërs ook antwoord zullen krijgen.

Tweede kanaal stopgezet
In oorspronkelijke ontwateringsplan moeten twee kanalen worden gegraven om de gebieden te ontwateren. Het eerste, op de grens Pomona met het Rensproject naar de Atlantische Oceaan, is al volledig gegraven. Het tweede kanaal moet komen vanuit de Vierde Rijweg naar de zee. Als tussentijdse oplossing is aan de Vierde Rijweg, dichtbij de terreinen van de NDP-grootgrondbezitters, een pompgemaal gebouwd.

De wijziging omvat volgens de VHP-parlementariërs dat het tweede kanaal, dat voor een klein deel is gegraven, is stopgezet. In plaats van de rest van het tweede kanaal te graven, wordt het overgrote deel van de Vierde Rijweg aangesloten op het pompgemaal. “Daarvoor is het pompgemaal niet bestemd,” zeggen Jogi en Kandhai, “het diende slechts als tussentijdse oplossing om een deel van het gebied te ontwateren.”

De wijzing van het plan betekent dat de verwerkingscapaciteit van het pompgemaal wordt overbelast. Landbouwgronden en woongebieden zullen als gevolg van deze wijziging langer onder water blijven en zal het ontwateren extra vertraagd plaatsvinden. “Het project is hiermee zijn doel voorbij geschoten”, zegt Jogi. Zijn collega-parlementariër Kandhai zegt dat hij uit zijn ministersperiode heeft geleerd dat hiermee een enorme technische fout wordt gemaakt, die grote financiële consequenties zal hebben.

In de brief aan het staatshoofd vragen de parlementariërs dat zij omstandig worden geïnformeerd en daarbij vooral aan te geven of de herallocatie van middelen niet in strijd is met wet en recht.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May