VES benadrukt belang kennis economie
30 Oct 2012, 01:00
foto
Het bestuur van de Vereniging van Economisten in Suriname. Rechts, voorzitter Waddy Sowma.


De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) heeft maandagavond het belang van een kennis economie sterk benadrukt. Op een receptie in hotel Krasnapolsky heeft VES-voorzitter Waddy Sowma gezegd dat zeker nu, aan de vooravond waar investeringen gedaan gaan worden in enkele grootschalige projecten, de factor kennis een steeds grotere inbreng zal moeten hebben in de economie. Dit naast de inzet van kapitaal en arbeid.

“Het is nodig dat het aanbod van goed opgeleide krachten uit te breiden en aansluiting van het aanbod met de vraagzijde van de markt te verbeteren”, meent Sowma. De VES-voorzitter die een terugblik gaf sinds het ontstaan van de vereniging, zegt dat in het begin het er alleen maar ging dat een paar jonge economisten in huiselijke sfeer met elkaar wilden discussiëren over tijdens hun academische studie vervaardigde geschriften en over interessante wetenschappelijke publicaties. De discussies zijn bedoeld geweest voor het aanwakkeren van de eigen interesses en de wetenschappelijke bevrediging en minder gericht op bevordering van het bedrijfs- en algemene volksbelang. Later kwam het besef dat economen niet langer op zichzelf georiënteerd kunnen zijn. Beroepsmatig staan zij midden in de maatschappij en kunnen zij hun opvattingen collectief kenbaar maken aan de gemeenschap.

Bijdrage leveren
Na de officiële oprichting van de VES veertig jaar geleden, was het doel dan ook, de economische wetenschapsbeoefening en daarnaast, toepassen van die resultaten op de actuele situatie in Suriname. Sowma zegt dat gaandeweg de rit het accent helemaal is verlegd naar het tweede doel om zo een maatschappelijke bijdrage te leveren. De vereniging is hierin wat terughoudend geweest om niet verwikkeld te raken in controversiële politieke processen. Dit gevoel werd steeds minder en resulteerde in het uitbrengen van adviezen over maatschappelijke vraagstukken zoals, monetaire stabiliteit, stabilisatieprogramma's, ontwikkelingsfinanciering en goed bestuur.

Sowma merkt op dat de VES het vaste voornemen heeft te blijven werken aan het bevorderen van welvaart en welzijn van de Surinaamse gemeenschap. Binnenkort houdt de vereniging een seminar over de belangrijkheid van de factor kennis voor duurzame ontwikkeling van de Surinaamse economie. Het gaat vooral om het formuleren van concrete beleidsdoelstellingen en strategieën voor de overheid als de private sector. Vicepresident Robert Ameerali speelde in een korte felicitatie boodschap hierop in door de VES aan te bieden de regering te helpen met adviezen over economische vraagstukken.
Op de receptie werden de oud-leden van het eerste VES-bestuur gehuldigd. Ook Clyde Cairo, die voorzitter van de VES is geweest, werd gehuldigd voor zijn bijzondere verdiensten in de vereniging.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May